IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Fiat се изстреляха нагоре

Книжата поскъпнаха с 4,6% до двугодишен връх заради спекулации за пълно придобиване на Chrysler

13:32 | 27.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на Fiat се изстреляха нагоре

Спекулациите за скорошно пълно поглъщане на Chrysler от Fiat допринесоха за истински тласък на акциите в понеделник. Книжата на италианския производител на автомобили поскъпнаха с 4,6 на сто до двугодишен връх и цена от 5,67 евро за брой, като по този начин поведоха във водещия индекс на Миланската фондова борса FTSE MIB, предаде Ройтерс.

Като причина за позитивната тенденция пазарният стратег Виченцо Лонго от IG Markets назова статия в Wall Street Journal, според която Fiat води преговори с Deutsche Bank, Bank of America и Goldman Sachs за финансиране на подобна сделка.  

„Пазарът очаква тази история да навлезе в горещата си фаза“, добави Лонго. 

Други участници на пазара насочват вниманието към общия обем на евентуалната сделка. Според WSJ пълното поглъщане и последващото IPO на Chrysler в САЩ ще възлязат общо на 20 милиарда долара. „Ако това е вярно, то обемът на IPO-то значително надвишава предишните оценки на анализаторите", коментира борсов участник.

Fiat притежава 58,5 на сто от Chrysler и планира да придобие останалите акции от тръста VEBA в съюз с Организацията на обединените служители в индустрията. Ако двете страни постигнат споразумение за цената, „сливането на двете компании технически може да бъде завършено до края на годината“, заяви главният изпълнителен директор на италианския концерн Серджо Марчионе пред журналисти в началото на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още