IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Състезателен Mercedes-Benz бе продадени за цели 19,6 млн. паунда

Предишният рекорд е бил поставен от 1957 Ferrari 250 Testa Rossa Prototype, продадена за 10,8 млн. паунда

12:45 | 15.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Състезателен Mercedes-Benz бе продадени за цели 19,6 млн. паунда

Рядък състезателен автомобил Mercedes, управляван от легендата на Формула 1 Хуан Мануел Фанджо, стана най-скъпият автомобил, продаван някога на публичен търг, след като бе пласиран за 19,6 млн. паунда, съобщава онлайн изданието Business Standard.

Според BBC автомобилът Mercedes-Benz W196, с който петкратният световен шампион спечели втората си титла и стигна до победата в германското и швейцарско Гран При през 1954 г. , е бил предложен на търг на Goodwood Festival of Speed във Великобритания от аукционната къща Bonhams.

От Bonhams разкриха, че произведената в Германия кола е продадена на частен купувач по телефона, като според BBC предишният рекорд е бил поставен от 1957 Ferrari 250 Testa Rossa Prototype, който през 2011 г. отиде при новия си собственик срещу 10,8 млн. паунда.

Машината Mercedes W196R е произведена през 1954 г. Космическата ѝ цена моментално я превърна в най-скъпия автомобил, продаван някога на търг, както и в най-ценния Формула 1 болид. Освен всичко това, от Bonhams уверяват, че ретро класиката е най-скъпо продаденият Mercedes в света.

Състезателната икона има шаси номер 00006/54 и се задвижва от 2.5-литров осемцилиндров редови двигател. Фанджо е карал колара по време на Големите награди на Германия и Швейцария през 1954 г.

„През последните 50 години през ръцете ни са преминали някои от най-желаните и важни за историята състезателни автомобили, но днес отбелязваме връх с този легендарен Гран при автомобил. За мен бе лична привилегия да изповядам сделката за тази кола, която е сред най-значимите на 20-и век,“ заяви Робърт Брукс, президент на Bonhams.

Според BBC интерес към автомобила са проявили потенциални купувачи от три континента.

Колата с 2,5 литров двигател е поверена на Музея на Daimler-Benz в Германия след повреда на трансмисията по време на италианското Гран При в Монца през 1955 г. След това е излагана по време на Льо Ман във Франция, Британския Гран При в Силвърстоун и Хокенхайм в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още