IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадски изобретател комбинира такси, автобус и автомобил в едно

Машината на бъдещето се казва Otobuxi и засега е само концепт

14:30 | 24.07.13 г.
<p>
	<em>Снимка: Zukunft-mobilitaet.net</em></p>

Снимка: Zukunft-mobilitaet.net

Една от хипотезите за перфектната организация на пътното движение в бъдещето гласи, че отделните видове транспорт трябва да се сливат един с друг, което ще доведе до размиване на границите между личния и обществения транспорт.

Канадският инженер Чарлз Бомбарди се е опитал да постигне именно това, съобщава изданието Zukunft-mobilitaet.net. 

В основата на неговата идея е, че не всяко транспортно средство върши работа в отделни градски райони. Така например големият автобус не е никак удобен при движение в плътно застроени квартали.

Затова инженерът предлага свое решение на този проблем – напълно електрическото Otobuxi, което обединява автомобил, автобус и такси в едно. Според Бомбарди, това превозно средство е напълно автономно и не се нуждае от шофьор, а се направлява от диспечер. То може да посрещне пътника на прага на дома му, като за поръчването му клиентът има нужда единствено от смартфон и съответното приложение за него.

Електрическото превозно средство ще предлага на обитателите си 2 или 3 възможни комбинации за придвижване, като ще доставя клиента не до офиса му, а до най-близката станция на метрото (или съответно спирка на трамвая или автобуса). Още при задаване на параметрите, благодарение на приложението от смартфона клиентът ще научава и тарифата, по която ще се вози.

Возилото ще бъде със задвижване на четирите колела, като ще може да побере до 12 пътници. Благодарение на компактните си размери и безшумния електромотор то ще може спокойно да прекосява жилищните райони. Напълно автономният му режим на работа, според неговия създадел, гарантира, че експлоатационните му разходи няма да бъдат високи.

Още компютърни графики на Otobuxi разгледайте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още