IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на "Хемус" може да започне през лятото на 2015 г.

Днес бе подписан договор за безвъзмездна финансова помощ за 5,24 млн. лв. във връзка с подготовката на строителстовото на магистралата

17:05 | 12.07.13 г.
Строителството на "Хемус" може да започне през лятото на 2015 г.

Има възможност строителството на АМ "Хемус" от София до Варна да започне през лятото на 2015 г. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии.

Днес министърът на транспорта Данаил Папазов и изпълнителният директор на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти“ Асен Антов са подписали договор за безвъзмездна финансова помощ за 5,24 млн. лв. във връзка с подготовката на строителстовото на трасето. Парите се осигуряват по оперативна програма "Транспорт“. 

Според план графикът, изпратен от министерството на транспорта до медиите, предпроектни проучвания за АМ "Хемус" трябва да бъдат направени до март 2014 г. До октомври следващата година трябва да е готов и докладът по оценка въздействието на околната среда, както и докладът от предварителните археологически проучвания.

Крайният срок за изготвянето на идейния проект на магистралата пък е април 2015 година, съобщават от транспортното министерство. Едва след като той е готов може да бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител, ако магистралата се строи на инженеринг – проектиране и строител.

Припомняме, че намеренията на бившия министър-председател Бойко Борисов бяха още през 2014 г. да има готов проект и да започне изграждането на магистралата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още