IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota ще изплати 1,6 млрд. долара обезщетения

Колективният иск е следствие от сагата с блокиращите педали на газта на някои от моделите на японците

15:12 | 24.07.13 г.
<p>
	<em>Снимка: Reuters</em></p>

Снимка: Reuters

Toyota и съдът в Ориндж Каунти постигнаха съгласие японският производител да изплати сумата от 1,6 млрд. долара за пораженията, нанесени от проблемите с педала на газта, които се появиха при модели на марката, произведени в периода 2009-2010 г., съобщи изданието California Today.

Федералният съдия Джеймс Селн окончателно одобри урегулирането на колективния иск, внесен от клиенти на марката. По този начин е постигнато извънсъдебно споразумение и компанията ще започне да изплаща огромната сума. Съдия Селн бе категоричен, че всички ищци по делото ще получат обезщетенията си до последния долар.

Toyota ще изплати на клиентите си 757 млн. долара, като в тази сума влизат 227 млн. долара за адвокатите, движещи делото. Други 875 млн. долара са предназначени за монтирането в автомобилите на компанията на системата за приоритет на педала на спирачката (brake override system - BOS).

Трябва да се отбележи, че окончателното урегулиране на иска не е свързано с другите дела, които се водят срещу японския автомобилен производител. В Лос Анжелос вече стартира ново дело срещу Toyota, заведено от роднините на 66-годишна американка, която през 2009 г. загина заради внезапно ускорение на нейната Toyota Camry.

Още автомобилни новини четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още