IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat опитва да качи Chrysler на фондовата борса

Споровете между големите акционери могат да изведат компанията до публичен статут

09:40 | 24.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fiat опитва да качи Chrysler на фондовата борса

Американският автомобилен гигант Chrysler е подал документи за излизане на борсата. Основна причина за това решение са споровете между сегашните двама големи акционери относно сливането с Fiat.

Към момента мажоритарен собственик на Chrysler е Fiat, като компанията иска да придобие 41,5 на сто от акциите на американската фирма, които към момента са собственост на здравноосигурителен фонд. Двете страни вече доста време не успяват да достигнат до споразумение за стойността на притежаваните от фонда дялове.

В съобщението на Chrysler се казва, че средствата от продажбата на акции ще отидат в United Auto Workers – здравноосигурителният фонд, който в момента има 41,5% от капитала на компанията.

На този етап от Chrysler не обявяват нито колко акции ще бъдат пуснати за продажба в рамките на първичното публично предлагане, нито на каква цена. Според анализатори е възможно да не се стигне до излизане на борсата, тъй като двете страни може и да се разберат помежду си.

„Това е просто част от преговорите, през която трябва да минат, за да постигнат споразумение”, коментира за BBC анализаторът на Morningstar Ричарт Хилгърт.

През 2009 година Chrysler обяви банкрут и трябваше да бъде спасен от американското правителство. Тогава финансовото министерство даде спасителен кредит от 12,5 млрд. долара.

Подобряването на икономическата ситуация обаче доведе до интерес към закупуване на Chrysler и правителството продаде дела си на италианската компания Fiat. Така тя придоби мажоритарния пакет от закъсалия американски гигант.

След сделката Chrysler пое рязко нагоре, излезе на печалба и постепенно се превърна в основен източник на печалба за Fiat.

През второто тримесечие на тази година Fiat обави печалба от 142 млн. евро, което е четири пъти повече от постигнатите за същия период на предходната 21 млн. евро. Без Chrysler италианската компания би имала 247 млн. евро загуба.

Поради тази причина Fiat изрази желание да придобие и останалите акции от капитала на Chrysler. Така италианската компания би могла да консолидира операциите си и да се мери с гиганти като Toyota, General Motors и Volkswagen.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още