IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat готви план Б за Chrysler

Плановете за IPO може да направят по-отстъпчив синдиката, който държи чрез свой пенсионен фонд останалия дял в Chrysler

16:13 | 16.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fiat готви план Б за Chrysler

Предвид на буксуващото пълно придобиване от страна на мажоритарния си собственик Fiat, американският автомобилен производител Chrysler трябва да се подготви в кратък срок за едно вероятно рисковано IPO.

Причината е повече от ясна за вътрешните за бранша анализатори - италианският автомобилен производител Fiat, който контролира американската компания, засега не може да стигне до консенсус със своите колеги в САЩ за закупуването на останалия дял в Chrysler. Очевидно различните очаквания за цените са основното препятствие. Италианците водят преговори по тази част на първо място с един пенсионен фонд от САЩ, който притежава повече от 40 на сто от Chrysler. 

„Трябва да бъдем подготвени да представим документите за IPO в рамките на третата седмица на месеца", заяви главният изпълнителен директор на Fiat Серджо Маркионе пред Financial Times. Fiat в момента държи 58,5%, а останалата част е собственост на фонда.

Едно IPO би било недобро решение за Маркионе, защото шефът на Fiat би искал възможно най-скоро да поеме пълен контрол над отчитащото печалба дъщерно дружество от САЩ, за да може да ползва директно приходите му.

Самият Fiat в момента е в зоната на загубите. Досега обаче пенсионният фонд, който е част от един от силните автомобилни профсъюзи в САЩ, се опълчва срещу цялостното поглъщане от Fiat. Интересите му са ясни: фондът иска да постигне възможно най-добрата цена за продажбата на акциите си. В същото време Fiat и фондът спорят и пред съда за стойността на останалите акции на Chrysler, за които Fiat вече има опция за закупуване .

Първичното публично предлагане се счита за възможен изход от тази ситуация. Според наблюдатели мениджърите на Fiat виждат в него важно от тактическа гледна точка средство за натиск при преговорите срещу позициите на мощния американски синдикат.

В контекста на такова решение пенсионният фонд би могъл да пусне на пазара поне част от акциите си. Fiat ще може да посегне към фондовия пазар, за да разшири сегашния си дял на съответната пазарна цена. Планът обаче съдържа и значителни рискове за Fiat: групата вероятно ще трябва да бръкне по-дълбоко в джобовете си, отколкото при една пряка покупка.

От техническа гледна точка едно IPO все още е възможно през тази година - но е по-вероятно да се случи в началото на 2014 г. Всяко публично предлагане обаче е свързано и със значителна организационна работа. Така че за Fiat по-евтино ще бъде доброволно уреждане на отношенията с партньорите от САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още