IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови рекорди за Daimler и Volkswagen

VW страда в САЩ и Южна Америка, за Daimler труден остава вътрешният германски пазар

12:57 | 11.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Volkswagen се подготвя за предизвикателствата с нови модели. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Volkswagen се подготвя за предизвикателствата с нови модели. Снимка: Ройтерс

Добрите новини от германската автомобилна промишленост не стихват. След като преди дни Audi и Porsche докладваха за рекордни продажби, сега с нови рекордни стойности могат да се похвалят и Volkswagen (VW) и Daimler.

Благодарение на двуцифрен ръст в Китай най-големият автомобилен концерн в Европа Volkswagen е продал в целия свят 5,93 млн. превозни средства от основната си марка VW, което представлява увеличение от 3,4% спрямо предходната година и рекордно количество за корпоративната история. Въпреки че продажбите в Китай са се увеличили с почти 17%, в други големи региони доставките са се свили.

На важния американски пазар VW е продала с малко под седем на сто по-малко коли спрямо предходната година. През декември обаче тук имаше спад от дори почти 23 процента. В Южна Америка изглежда положението е още по-лошо, като там доставките са се сринали с близо 14 на сто. На най-големия единен пазар – Бразилия, продажбите са се свили с близо 17 на сто. За разлика от САЩ, където търсенето рязко се повиши, в Бразилия повечето производители се сблъскват с проблеми. В Германия също има намаление на продажбите - с 4,4 на сто.

И за тази година Volkswagen показа увереност, че ще успее да компенсира по-слабите резултати в някои региони чрез увеличения в други. За "новите и трудните предизвикателства" концернът вече е подготвен благодарение на широката си гама от модели, поясни търговският директор Кристиан Клингер. Анализаторите обаче очакват трудна година за VW, тъй като малко модели ще излязат на пазара.
Daimler също постигна нов рекорд в продажбите през 2013 година. Групата е продала по собствени данни около 1,5 млн. коли с марката Mercedes-Benz. Това представлява увеличение от 10,7 процента в сравнение с предходната година – рекордни продажби за компанията. Към тях се добавят и 100 000 коли с бранда Smart.

Силен тласък идва предимно от нови модели, като E класата и CLA, продажбите се увеличават във всички региони. Германците се опитват с офанзивната си политика за нови модели отново да станат лидер на световния пазар, но Audi и BMW засега са по-силни. Audi отчете 1,6 млн. продажби, докато BMW ще представи данните си в понеделник.

На най-големия пазар – САЩ, са продадени с 14% повече коли с марката Mercedes. В Китай Daimler отчете ръст от над 11%, в Европа нарастването е от 6%, а в Германия има лек спад.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още