IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

136 години от рождението на Андре Ситроен

Френският конструктор е един от хората, променили автомобилната промишленост

14:48 | 05.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Wikipedia</em></p>

Снимка: Wikipedia

На 5 февруари 1878 г. е роден Андре Ситроен – основател на компанията Citroen и гений на европейския автомобилен свят. Именно той е човекът, внедрил успешно рекламата, кредитите, дилърските мрежи, масовото производство и пускането в серийно производство на колите с предно предаване.

Всъщност Ситроен не е измислил предното предаване, конвейера или самоносещото шаси. Това са сторили други хора, но именно французинът е наредил тези неща в мозайка, която днес е позната като европейски автомобилен свят.

Конструкторът е роден в семейството на бижутери, но е завършил политехническо училище, след което се посвещава на инженерството. На 24 години създава собствено предприятие, което произвежда зъбчати колела по патент, купен от полски изобретател. През периода 1907-1914 г. Андре е изпълнителен директор на автомобилната компания Mors, където се утвърждава като успешен мениджър.

Следващата му крачка е посещение в САЩ, където се запознава с производството на автомобили на конвейер. След завръщането си през 1919 французинът основава собствена компания – Citroen, и пуска първия си модел - Type A.

Въвежда първото в Европа производството на конвейер и през 1923 г. компанията му пуска по 100 коли на ден. Година по-късно бройката е 300, а в края на 1926 г. във Франция се движат близо 200 000 автомобила Citroёn.

Андре Ситроен залага на рекламата, като започва да изкупува страница от вестници и на тях да разказва за своите заводи. Организира пътешествия с автомобили в Азия и Африка, наема самолети и дори Айфеловата кула, на която поставя 250 000 лампи с надпис Citroen, за да рекламира марката си. Пуска серия детски играчки – умалени копия на модели на фирмата.

Французинът създава и дилърска мрежа, като през 1925 г. Citroen има 5000 дилъри и представители в различни страни. Разполага и складове с резервни части на удобни за транспортиране до дилърите места. Освен това започва да продава автомобили на кредит, като предлага на клиента избор от 12 или 18 месеца за изплащане на автомобила.

Ситроен е и технически революционер. През 1932 г. именно той замисля създаване на дизелов автомобил, но по-важен е друг негов проект – предното предаване на модела Traction Avant (1934 г.). За съжаление, това надбягване с времето се оказва фатално за здравето на легендарния французин и той умира на 3 юли 1935 г. Но оставя забележително наследство...

Още любопитни факти от историята на автомобилостроенето вижте в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още