IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вечният автомобил на Porsche

Моделът FLA е трябвало да работи минимум 30 години без повреди

10:26 | 22.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Porsche</p>

Снимка: Porsche

През 1972 г. еколозите прогнозират, че през 21 век ресурсите на Земята ще бъдат изчерпани и автомобилите в настоящия им по това време вид ще бъдат негодни. Затова и година по-късно инженерите на Porsche създават прототипа Forschungsprojekt Langzeit Auto (изследователски проект за вечен автомобил) или съкратено FLA, съобщава Jalopink.
 
За разлика от Lexus LFA, прототипът Porsche FLA не е замислен за постигане на висока скорост. Идеята на проекта е да се създаде автомобил, който да работи без проблеми и повреди минимум 30 години, при това в най-тежки условия. За постигането на желаната надеждност инженерите на марката създават устойчиво на корозия шаси, в което са използвани сплав от желязо, хром и никел, както и алуминий. Всички те са леки и е лесно да бъдат преработени.
 
В задната част на машината е разположен 2,5-литров боксеров двигател, предлагащ скромните 75 к.с. при 3500 об/мин. В Porsche са използвали за направата му непробиваеми от куршум метали, както и високоефективна система за филтрация на въздуха и маслото. Променена е и системата за охлаждане, което позволява на агрегата бързо да достигне работна температура.

Прототипът е оборудван с 3-степенна полуавтоматична скоростна кутия с хидротрансформатор и масивни маслени резервоари, позволяващи дълъг срок на използване.

Въпреки грандиозния замисъл FLA достига само до място в музея на Porsche, където попада веднага след дебюта си на автосалона във Франкфурт през 1973 г. В компанията достигат до извода, че серийното му производство ще е много скъпо. Както и че след 30 години използваните при него технологии ще бъдат безнадеждно остарели.

Все пак част от опита при създаването на автомобила FLA е използван от германската компания при проектирането и създаването на Porsche 911 от 1975 г.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още