IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Volvo разочарова след слабо търсене в Бразилия и Китай

Компанията е в процес на преструктуриране, като изпълнителният директор Олоф Першон се опитва да увеличи рентабилността

15:59 | 18.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Volvo разочарова след слабо търсене в Бразилия и Китай

Печалбата на шведската автомобилна компания Volvo разочарова през второто тримесечие, след като спад на търсенето в Бразилия и Китай доведе до свиване на производството, съобщава Bloomberg.

Оперативната печалба на втория по големина производител на тежкотоварни автомобили нарасна с 9,2% до 3,56 млрд. крони (521 млн. долара), но изостана от прогнозираните от анализаторите 4,28 млрд. крони. Нетната печалба нарасна с 23% до 2,47 млрд. крони, докато приходите отчитат спад от 0,2% до 72,6 млрд. крони.

Поръчките на камиони спадат с 6% до малко под 53 хил., за сметка на ръст на продажбите с 2,4% до малко над 53 хил. Поръчките на строително оборудване също се отдръпват - с 22%, а продажбите - с 18%.

Спадът на търсенето на строително оборудване в Китай се задълбочи през тримесечието, което „ни принуди да действаме бързо, за да се уверим, че нивата на производството и запасите ще бъдат съобразени с търсенето“, като тези мерки навредиха значително на печалбата, каза изпълнителният директор на Volvo Олаф Першон. Индустрията ще има нужда от няколко тримесечия, за да се приспособи към по-ниското търсене, добави той.

„Резултатите можеха да са по-добри“, коментира анализаторът във Fairesearch Ханс-Петер Водник. „Бизнесът със строително оборудване разочарова и натежа на печалбата, а поръчките не успяха да се увеличат в условията на ограничени разходи за инфраструктура в световен мащаб“, добави той.

Першон се е заел със задачата да превърне компанията в най-рентабилния производител на тежкотоварни автомобили, преструктурирайки производството на марките Volvo и Renault в Европа, съкращавайки производствените разходи и разширявайки пазара.

Той започна широкообхватна програма за ефективност, целяща подобряването на оперативната печалба с 9 млрд. крони до края на 2015 г., изключвайки 5-те млрд. крони, нужни за реорганизацията на компанията.

Освен това компанията изчака изтичането на договорите на около 1 100 служители, след като беше започната програма по съкращаване на персонала в края на 2013 г. Volvo възнамерява да намали броя на служителите си с 4,4 хил. до края на тази година. Към края на юни в компанията работят 94 хил. души, а близо 15 хил. са на временно назначение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още