IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В САЩ кросовърите изпревариха по продажби седаните

SUV-моделите и всъдеходите "завзеха" 36,5% от пазара

16:02 | 18.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
В САЩ кросовърите изпревариха по продажби седаните

За първи път в историята на пазара на леки автомобили в САЩ кросовърите и всъдеходите се оказаха по-популярни от седаните.

По данни на консултантска компания IHS Automotive за първите 5 месеца за годината в страната са продадени 36,5% модели с повишена проходимост срещу 35,4% седани. За сравнение преди година резултатът е бил 33,9% срещу 36,6% в полза на седаните.

Експертите отбелязват, че новото разпределение на силите не се дължи на намаляване на интереса към седаните, а заради подобрените качества на кросовърите. Те вече се управляват като леки автомобили, а освен това харчат по-малко. Все по-често се забелязва и тенденцията тежките всъдеходи да се заменят от средноразмерни машини.

В Европа кросовърите също започват да набират все по-голяма популярност и да заместват стандартните модели. Това става след пускането на модели като Nissan Qashqai, който обединява качествата на семеен автомобил, и кросовър, както и на достъпния като цена Dacia Duster.

Още новини за пазара на автомобили четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още