IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Jaguar реанимира модел на 50 години

Прототипът Lightweight E-Type е почти изцяло от алуминий

14:00 | 13.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Jaguar Land Rover</p>

Снимка: Jaguar Land Rover

Подразделението Special Vehicle Operations, което е част от компанията Jaguar Land Rover, представи прототипа Lightweight E-Type, чиято премиера ще бъде на предстоящия конкурс за красота в Пебъл Бийч (САЩ).

Машината е максимално точно копие на едноименното пистово купе от 1963 г. Първоначално е било планирано от него да се направят 18 бройки, но в крайна сметка през 1964 г. производството е спряно след 12 единици. Половин век по-късно британците са решили да пуснат оставащите 6 бройки, при това със същите номера на шасито, които са били запазени за тях през 60-те години.

Прототипът носи името Car Zero и е направен изцяло ръчно. Неговият монокок, капакът, вратите, багажникът и свалящият се покрив са изцяло от алуминий. Машината се задвижва от 3.8-литров V6 с 3 карбуратора Weber, развиващ 340 к.с. и 380 Нм. Скоростната кутия е механична с 4 степени и съкратени предавателни числа. В салона има кожени седалки и дървени елементи.

Всичките 6 машини, които ще бъдат построени, ще получат разрешение от Международната автомобилна федерация (FIA) за участие в състезания с исторически автомобили. Приоритет при купуването на колата ще имат колекционерите на модели на Jaguar.

Още снимки вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още