IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автономните коли ще са факт до пет години

Основното технологично препятствие е в това как един компютър да бъде научен да разпознава бързо обекти, според главния изпълнителен директор на Tesla

18:21 | 19.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мъск:&nbsp;&bdquo;Нaпълно автономен сериен автомобил, носещ емблемата на нашата компания, ще бъде факт най-вероятно в рамките на до 5-6 години&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мъск: „Нaпълно автономен сериен автомобил, носещ емблемата на нашата компания, ще бъде факт най-вероятно в рамките на до 5-6 години". Снимка: Ройтерс

Технологията за първите напълно самоходни коли ще бъде на разположение на човечеството след пет до шест години, смята главният изпълнителен директор на Tesla Елон Мъск. След това ще може да се създаде превозно средство, което да намали значително риска за безопасността на пътниците и другите участници в движението.

През следващите шест години тези автономни автомобили биха били „10 пъти по-безопасни, отколкото реалният човек [зад волана]“, казва Мъск в интервю за Wall Street Journal. След като технологията е на разположение, ще отнеме няколко години, докато пред тази индустрия бъдат изчистени регулаторните пречки, допълва той.

Базираната в Пало Алто, Калифорния, Tesla работи над своя собствена технология за автономни коли, която да внедри в своите електрически превозни средства. Освен това извършва консултации със своите доставчици. Мъск заяви, че очаква през следващите години увеличаване на броя на доставчиците на части за самоходни коли.

Основното технологично препятствие според Мъск е в това как един компютър да бъде научен да разпознава бързо обекти. Трудността за компютъра би била в това да се събере в един образ заснетото от камера или радар, за да образува една цялостна картина и да се изработи един последователен сценарий за действието за колата. „Някой може да се стресне от това – а какво, в крайна сметка, ще стане с нас, хората“, пошегува се Мъск.

Няколко дни по-рано в интервю за японското списание Nikkei Мъск заяви че компанията му планира да създаде сериен безпилотен автомобил, който да излезе на пазара най-късно до 6 години. От компанията възнамеряват постепенно да въведат на пазара безпилотната технология, като първоначално ще започнат със система за полуавтономно шофиране, която да дебютира при Model 3.

„Нaпълно автономен сериен автомобил, носещ емблемата на нашата компания, ще бъде факт най-вероятно в рамките на до 5-6 години", казва Мъск. „В бъдеще всеки един модел на Tesla ще разполага с технология за безпилотно управление", добавя милиардерът.

Въпреки че компанията му използва някои сензори и компоненти, произведени от други фирми, цялостната система и софтуер в този автономен автомобил ще са дело на Tesla, уверява Мъск. Полуавтономният Model 3 ще бъде на пазарите след около 3 години и то на сравнително достъпна цена, обещават от компанията.

Във финансово отношение Tesla е добре позиционирана, уверява визионерът. Компанията очаква за третото тримесечие на 2015 г. да има наличен силен паричен поток и да бъде в състояние да финансира изграждането на планирания завод на батерии без участието на допълнителни чужди средства. Tesla пласира през тази година конвертируеми облигации за 2,3 млрд. долара.

Tesla Motors обяви преди няколко седмици, че планира да построи най-големия завод за батерии в света (т. нар. гигафабрика), който може да преобрази индустрията. Производствената фабрика, която концернът изгражда в Невада заедно с партньора си Panasonic, може да струва до 5 млрд. долара.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още