IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли едно съобщение в Twitter да струва 2 млрд. долара?

Спекулациите за събитието на Tesla варират от представяне на модел със система за отделно задвижване на всички колела до технологии за автономни автомобили

14:15 | 09.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Може ли едно съобщение в Twitter да струва 2 млрд. долара?

Колко струва едно мистериозно съобщения на основателя на Tesla Motors Елън Мъск в Twitter? Отговорът – около 2 млрд. долара, пише CNN.

С толкова се е увеличила пазарната цена на компанията, откакто на 1 октомври Мъск написа в Twitter, че „е време за разкриване на „D“-то и още нещо“ („About time to unveil the D and something else“) на събитието на производителя на електромобили на 9 октомври.

И така, какво е имал предвид Мъск и какво ще покаже в четвъртък вечер той все още не е ясно. Сравнително безопасно обаче е да се каже, че „D“-то няма да е напълно нов модел.

Възможно е D да означава задвижване (drive). Повечето анализатори прогнозират, че Tesla ще представи автомобил със система за отделно задвижване на всички колела, който да е двумоторна версия на Model S.

Или пък D означава самостоятелно движение (driveless)? Има спекулации, че Tesla може да вгради система за самостоятелно движение в своя Model S. Това има логика, след като Мъск наскоро каза пред CNN, че целта на компанията е до 2015 г. автомобилите ѝ да се движат на 90% самостоятелно.

Този негов коментар помогна на акциите на Mobileye да продължат възхода си след първичното публично предлагане (IPO) на компанията през август. Mobileye произвежда софтуер за чипове за вградени в автомобилите камери, които помагат за предотвратяването на сблъсъци в режим на автопилот. Цената на акциите на компанията нарасна с около 5% след съобщението на Мъск и е около 2 пъти по-висока от началната цена при IPO-то.

Последната част от съобщението на Мъск обаче, гласяща „и още нещо“, развихри въображението на наблюдателите.

Една от тиражираните версии е представянето на Model III, предназначен за масовия пазар, който Tesla очаква да пусне през 2017 г. Задачата на автомобила, който се очаква да струва около 35 хил. долара, ще бъде да помогне на Tesla да изпълни целта на Мъск за продажбата на 500 хил. автомобила годишно до 2020 г. 

Възможно е и да става въпрос за повече детайли за очаквания Model X – кросовърът на Tesla, който трябва бъде пуснат в продажба догодина.

Най-екзотичните предположения обаче са за възможните нови партньори на Tesla в новия ѝ мегазавод в Рено, Невада. Инсталацията за 5 млрд. долара ще произвежда литиево-йонни батерии за електромобилите на Tesla.

Panasonic вече се съгласи да инвестира в мегазавода, като се носят слухове, че Apple също може да сближи връзките си с Tesla. От известно време насам се въртят спекулации за възможно партньорство между двете компании, като дори анализатор в германската инвестиционна банка Berenberg написа писмо до изпълнителния директор на Apple Тим Кук миналата година, съветвайки го да купи Tesla.

Малко вероятно е обаче двете компании да излязат със съвместно изявление в четвъртък.

Друг интересен аспект на събитието е как то ще се отрази на пазарите и дали акциите на Tesla ще поемат към нови върхове. Книжата на компанията са поскъпнали с над 70% от началото на годината, но цената им остава с 10% под рекорда си. Така че, за да достигне нов рекорд, Мъск трябва наистина да впечатли Wall Street.

Може да се твърди и донякъде, че Мъск е новият Стив Джобс. И че неговата фраза „и още нещо“ ще наследи всеизвестната мантра на съоснователя на Apple, заключава CNN. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още