IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американци "напечатаха" кола с 3D принтер

Машината на Local Motors има само 40 компонента, а конструирането й отнема 44 часа

09:23 | 14.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимкa: Local Motors</em></p>

Снимкa: Local Motors

С 3D принтер се правят най-различни неща - от шапки и бижута, до части от анатомията на човека. А отскоро и автомобили. Първият такъв автомобил е дело на американската компания Local Motors, която планира да го пусне на пазара след 1-2 години.

Революционното при тази технология е, че процесът е много по-бърз и съответно по-евтин от конвенционалните. Докато познатите ни автомобили имат над 20 000 различни компонента, "напечатаните коли" изискват далеч по-малко. Колата на Local Motors, например, е изградена от само 40 части.

"Създаването на нов автомобил е дълъг и скъп процес. Налага се изобретяването на нов дизайн и нови части, за чието производство пък са необходими множество машини. 3D принтерът решава голяма част от тези проблеми", казват от Local Motors.

Тяхната кола, носеща името Strati, е буквално принтирана. За целта се използва огромен 3D принтер, който за кратко време изработва возилото. Принтирането и сглобяването на Strati става за 44 часа. С този процес се създават шасито, купето, седалките, капаците и таблото, докато елементи като гумите, акумулаторите, мотора, прозорците, окачването и гумите се правят чрез конвенционални методи.

Компактната кола е изработена от подсилена с въглеродни влакна пластмаса, а задвижването й е електрическо. Създателите й са категорични, че тя ще бъде готова за пазарната си премиера след най-много 1-2 години. Те дори обявиха цени - между 18 000 и 30 000 долара в зависимост от оборудването и характеристики на мотора и батериите.

Local Motors Strati може да развива 65 км/час, а батериите подсигуряват пробег от около 200 - 250 км.

"Ние сме първата компания в света, която създава 3D напечатан автомобил, използвайки подсилена с въглеродни влакна пластмаса", заяви изпълнителният директор на Local Motors Джон Роджърс пред Wall Street Journal. "Надяваме се, че този по-евтин и по-бърз метод за производство ще доведе до повече иновации в автомобилната промишленост".

Компанията Local Motors използва този метод от 2007 година за производството на мотоциклети и други возила.

Още за "принтираните" коли вижте в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още