IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военните технологии, намерили място в масовите коли

Проекторът на предното стъкло, синтетичното моторно масло и въглеродните нишки са само част от тях

14:12 | 11.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Колаж: Automedia.bg</em></p>

Колаж: Automedia.bg

Само преди няколко дни светът отбеляза Деня на Европа (9 май). Именно това събитие ни провокира да поговорим на военна тема. Много технологии или системи, използвани в гражданските автомобили, са изобретени за целите на армията. Представяме ви 10-те най-важни от тях.

Проектор на предното стъкло

Това е същата тази технология, която предоставя на пилотите на изтребители цялата им нужна информация. Така не се налага те да преместват поглед, за да гледат уредите в кабината. В момента технологията се използва и за някои модели граждански автомобили, като прави шофирането по-лесно и по-безопасно. И със сигурност ще продължи да се развива.

Синтетичното моторно масло

Синтетичното масло за двигатели е измислено за военни нужди заедно със синтетичното гориво. Това става през Втората световна война, като интересното е, че се случва едновременно в Германия и в САЩ, така че не може да се каже кой е първи. Създадено е за нуждите на авиацията, но след това е разпространено във всички видове транспорт.

Многослойно ламинирано стъкло (триплекс)

Първоначално стъклото, което при удар не се пръска на парчета, е използвано за противогази по време на Втората световна война. Малко по-късно то е усъвършенствано и е „прехвърлено” и на автомобилите. Автор на това изобретение е англичанинът Едуард Бенедикт.

Стандартните товарни контейнери

Стандартизацията на контейнерите, с които се превозват различни товари по цял свят, се случва също през Втората световна война, когато САЩ използва свои кораби да снабдява с военна техника и други стоки своите съюзници в Европа. Тогава американският транспортен магнат Малкъм Маклин и инженерът Кейт Тантлингер създават един стандарт за контейнерите, който прави тяхното придвижване далеч по-лесно и удобно. И този стандарт се използва и до днес.

Въглеродните нишки

Благодарение на лекотата си и на невероятната си издържливост този материал в момента се използва от много автомобилни компании. Първата разработка на въглеродни композитни материали е на Министерството на отбраната на Великобритания. То създава такъв материал през 60-те години на миналия век за нуждите на Кралските военно-въздушни сили.

Пътната мрежа

Историята на съвременните шосета започва още от пътищата в древния Рим, където те са създадени за да обединят по-лесно огромната империя. Големият си импулс строителството на пътни артерии получава след Втората световна война. Той е даден от американския президент Дуайт Айзенхауер, който е въодушевен от немските аутобани и вижда огромен потенциал в развитието на пътната мрежа. Тя позволява на гражданите лесно да пътуват из цялата страна и в същото време свързва различните военни бази в случай на нападение.

Автономните автомобили

Идеята за подобни транспортни средства е провокирана от Управлението за изследователски проекти към Министерството на отбраната на САЩ. Военните преимущества на тези машини са очевидни, като те няма как да не повлияят и на обществения транспорт.

GPS

Спътниковата навигация, която използваме както в автомобилите, така и в смартфоните, е продукт на надпреварата за въоръжение по време на Студената война. Тя е разработена, за да може САЩ и бившият вече СССР да си нанасят ракетни удари с по-голяма точност.

ABS

Първоначално тази технология е предназначена за шаситата на самолетите, като нейната разработка стартира още през 20-те години на миналия век. Готовата система обаче е дело на германската компанията Teldix близо 40 години по-късно. След създаването си ABS е изпробвана на военни автомобили, а по-късно се прехвърля и на гражданските.

Реактивни двигатели

Реактивните двигатели са разработени от военни за целите на армията, като това се е случило едновременно в няколко държави в навечерието на Втората световна война. Това е един от случаите в историята, когато технологията е дело на специалисти, както от армейския, така и от гражданския сектор. След войната реактивните двигатели са адаптирани към нуждите на гражданската авиация, като първият такъв самолет излита през 1949 г.

Още любопитни статии за историята на автомобилите четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още