IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносът на коли в Русия се срива двукратно през първото полугодие

В парично изражение вносът възлиза на 3,378 милиарда долара

21:53 | 07.08.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вносът на коли в Русия се срива двукратно през първото полугодие

Вносът на леки автомобили в Русия през периода между януари и юни 2015 г. се е сринал в сравнение със същия период на 2014 г. с цели 52,5% до 179 600 броя. Това става ясно от данни на Федералната митническа служба (ФТС), цитирани от TАСС.

В парично изражение вносът възлиза на 3,378 милиарда долара, което е 2,1 пъти по-ниска сума от тази година по-рано.

От тези коли над 172 000 броя са внос от страни извън Руската федерация (спад 52%), като паричното измерение е в размер на 3,306 млрд. долара. От страните от ОНД са внесени 7600 автомобила на стойност 72,7 млн. долара.

Вносът на товарни автомобили в Русия през периода януари-юни 2015 г. се свива почти четирикратно до 9600 бройки. В парично изражение вносът на товарни автомобили възлиза на 362,9 млн. долара (спад от 3,2 пъти).

Руският автомобилен пазар, който заемаше 8-о място по обем в света за 2014-а, отстъпва сега до 12-а позиция, сочи статистиката за първата половина на тази година. По данни на "Автостат" до края на юни в страната са продадени 735 198 нови коли - с 36,4% по-малко, отколкото за аналогичния период през миналата година. Огромната част от продадените в Русия коли са местно производство - асемблирани в местни заводи автомобили, вкл. и на западни компании.

Така Русия пропуска пред себе си Бразилия, Франция, Канада, Италия и Южна Корея. Световен лидер по продажби остана Китай, където са реализирани 10 млн. автомобили, с 4,8% повече от първата половина на 2014 г., на второ място се подреждат САЩ (8,48 млн. коли, +4,4%), а на трето е Япония (2,61 млн., -11,2%).

Резултатите на руския автомобилен пазар продължават да спадат вече петнадесети месец подред - от април 2014 г. През юни в страната са продадени 140 100 нови коли, с 29,7% по-малко от същия месец миналата година.

Повече по темата четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 8 години
ей и тоя *** като Мави *** говори за България в 3то лице .... еми марш в другата ти родина, ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 8 години
STRAHO, съжалявам но не мога да ти го спестя-ти си един обикновен шут.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
Pronto
преди 8 години
То ясно ще избавят руснаците от всякакви европейски зависимости и пак ще карат жигули с чакане около 10 години. Ама Песков дали ще се избави от европейския си часовник за 700,000 долара и ще си сложи Командирские ??? Обикновеният руснак ще нагъва кашкавала от брашно, а необикновения френски сирена от вилата си в Париж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 12
STRAHO
преди 8 години
Мисля че не си наясно с реалността в Русия. Живееш с представи от далечно минало. :) Смешното по принцип се базира на несъответствията. Те карат хората да се смеят. Смешното в твоя случай е, че си представител на страна която е дълбоко изостанала, спрямо страната която описваш. Твоята страна е ограбена съсипана бедна и зависима малка държавица, която крета на помощи от вън без които ще се разпадне! В Русия обаче западните номера не минаха. Относно мягаретата. С магарета няма как да владееш и да опазваш толкова ОГРОМНО пространство от лакоми чужденци напиращи от всякъде. Замислисе малко. Замисли се как само около 120 000 000 руснаци могат с магарета да опазят 1/8 от територията на Земята от останалите близо 7 милиарда сред които са и малко над 300 000 000 от любимите ти поданици на Обанго! !? С магарета и коне а!? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 14
redcretin
преди 8 години
Магаретата и конете не порастват за седмица хахахаха, Рашастан се придържа към традициите на мужиците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 11
STRAHO
преди 8 години
Хубаво е да има статии със статистики в тях! За Русия спада на вноса не е проблем. Всъщност е част от преход в който страната се стреми да се освободи от всякакви зависимости от Запада. Малко по малко, ще заменят западните доставчици в автомобилостроенето с местни производители. Не само с автомобилите ще е така. Руснаците ясно заявиха, че тяхния приоритет се измества на изток. Такъв "завой" на такава голяма икономика като руската, не може да стане за година или две. Неминуемо при подобен преход сътресенията не могат да се избегнат напълно. . Това обаче ще трае сравнително кратко /от историческа гледна точка/. След това Русия ще излезе по силна. А Обанго нека си живее с мисълта за бензиноколонките! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 13
bigmamascandal
преди 8 години
Мада Раша добре ли плаща... Руските *** пак се обадига :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
Boicho Popov
преди 8 години
Какво внушение може да има - това са официални цифри от ведомства. Цитиран е и първоизточник на информацията - при това руска агенция. При това с линк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 7
SimeonAtanasov
преди 8 години
Внушението, което правите е ясно - Русия се срива. Факт е, че има спад в продажбата на нови автомобили в Русия, и той не е малък - 36 % за първото полугодие. Но за юни спадът е под 30 % спрямо юни миналата година. Вероятно до 1-2 години пазарът ще се стабилизира на нивата от преди година. А печелившите ще са компании като Лада, Рено и Фолксваген, които са доминиращи сред производителите на коли в Русия.Реално огромна част от продадените в Русия коли, включително западните марки, са произведени в Русия. При някои марки "произведени" може и да е малко пресилено, но за други си важи с пълна сила. Има държавно изискване производителите да влагат мисля, че минимум 55 % от автокомпонентите във всеки автомобил, трябва да са произведени в Русия. При Лада и Рено мисля, че този процент е около 70-75 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 8 години
Никъде в статията не е объркан вносът с на коли с продадените нови коли. Дори напротив - при всички данни е пояснено. А освен това изрично е посочено, че огромната част от продадените коли са местно производство. Моля, четете, преди да коментирате. Късно е, наистина, но все пак....Поздрави и лека вечер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още