IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще изместят ли хибридите дизеловите коли в Европа?

Продажбите на моделите с най-популярното гориво в ЕС продължават да падат

16:09 | 19.12.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимки: Toyota, Lexus, Volkswagen</p>

Снимки: Toyota, Lexus, Volkswagen

Наскоро Toyota отбеляза продажбата на милионния си хибрид на пазара в Европа, който явно става все по-перспективен за автомобили с алтернативно задвижване. Допълнителните мерки за снижаване на нивата на вредните емисии също работят в полза на тази тенденция. Така изниква и въпросът „Идва ли края на дизела и неговата замяна с хибридни автомобили?”

Продажбата на 1 млн. хибрида в Европа ясно показва, че ръстът на пазара на тези машини в Европа ще продължи. По данни на Международната агенция по енергетика (IEA) от началото на 2015 г. хибридите в САЩ са се увеличили с 450 хил. бройки и вече достигат 4 млн.

Самите компании също реагират на подобни тенденции. В Lexus, например, решиха да не разработват дизелови модели за Европа. Шефът на марката за континента - Алан Юхтовен, признава, че все по-строгите мерки за екологии правят дизелови коли прекалено скъпи и сложни, а статистиката показва, че 98% от продажбите на Lexus в Европа са именно на хибридни модели.


Кога хибридите ще изместят дизела в Европа?

Статистиката на Асоциацията на европейските автопроизводители сочи, че за първите 9 месеца на годината продажбите на електромобили са се увеличили с 62,2%, а на хибридите с 34,7%. В същото време дизелите заемат 40% от общите продажби на континента, докато делът на автомобилите с алтернативни източници на гориво е едва 5%.

Сериозна подкрепа обаче хибридите вероятно ще получат от скандала с манипулираните данни на дизеловите двигатели на автомобили, произведени от Volkswagen. Първите резултати от него се виждат и колкото и да е невероятно, от тях е на път да спечели отново германския концерн. Пример за това е нарасналият в пъти интерес към електрическия e-Golf.

Като цяло обаче „Дизелгейт” няма как да не се отрази на продажбата на модели с такива мотори в Европа. В САЩ това вече е факт, но там дизелите никога не са били популярни. На Стария континент обаче започнаха масирани проверки на производителите, като сред заподозрените са няколко производителя.

Европейската организация Emissions Analytics тества 150 модела с двигатели, отговарящи на стандарта Euro-5 и 60 с Euro-6. Изпитанията са максимално доближени до тези в реални условния и показаха, че едва 5 от автомобилите се вместват в установените норми на азотен окис (NOx). При някои модели със задвижване 4х4 превишаването на нивата е 15 пъти, а при един – дори 20.


Кога хибридите ще изместят дизела в Европа?

Що се отнася до стандарта Euro-6, той изисква нивата на азотен оксид при дизелите да се намалят до 80 г/км. За да се покрият тези норми, производителите трябва да използват сложни системи и технологии. Това оскъпява самите мотори, а нещата ще станат още по-сложи през 2017 г. когато влиза нов стандарт – Euro-6c. Освен това вече ще се използва и нов метод на тестване на моторите, който ще изключи възможността за използване на мошенически софтуер.

През 2013 г. делът на дизеловите мотори спада от 45,5% до 42,1%. Година по-късно са загубени още 1,2%. Не особено успешна се оказва и разработката на хибриди с дизелови мотори, която е твърде скъпа. Вариантът бензинов мотор с електродвигател е далеч по-евтин и по-лесен, а при него нивата на вредни емисии си остават непроменени.


Кога хибридите ще изместят дизела в Европа?

Всичко това показва, че хибридите лека-полека изместват дизелите. Европейските власти също също забелязват случващото се и в много държави вече се обмисля увеличаване на данъка на дизеловите автомобили. В същото време за хибридите и електромобилите се предлагат различни субсидии при покупка. А също така възможност за безплатно зареждане или достъп до центровете в големите градове. Там, където дизелите вече не са желани.

Още статии за автомобили четете в Automedia.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
george353
преди 8 години
Фосилите скоро няма да бъдат изместени. Хибридите все още са мега неизгодни. Скоро по АМS немца каза че разликата в цена, подръжка, данъчни облекчения, икономия на гориво, и т.н., е такава че трябва да караш хибрида поне 100К за да има смисъл. Ако си пени пинчър, както повечето хора, тази технология няма да ти е приоритет. А за БГ това е все още скай фай технология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
да готино е ей сега тъкмо гледам едно relax video за Fiji Islands ...... ааа после идва красивия момент, какво ще ядем как ще се препираваме, нещо ток мок ... или ше носим слънчеви панели до там и аквапоники за зеленчуци, защото там за такива работи не са чували .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
mrynmryn
преди 8 години
Дори да дойде тоя ден, докато ние сме живи (смятам, че ще го доживеем), той ще е в Западна Европа, а тук вероятно още ще им докарваме голфовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още