IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът на Лондон за премахване на дизеловите коли ще струва 515 млн. паунда

Британската столица е един от най-замърсените градове в Европа, което води до почти 10 хил. преждевременни смъртни случая годишно

13:29 | 13.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новообявената програма за премахването на дизеловите автомобили от Лондон може да струва до 515 млн. паунда (643 млн. долара) за период от две години, посочва кметът на града Садик Хан в доклад. Той призовава и за национално прилагане на плана.

Шофьорите на 70 хил. от най-замърсяващите автомобили в британската столица ще получат по 3 500 паунда, за да ги заменят с по-чисти превозни средства, съобщава Bloomberg. Около 10 хил. шофьори на най-старите таксита в Лондон ще получат по 1 000 паунда допълнителна подкрепа от администрацията на кмета, предвиждат плановете.

Около 130 хил. по-бедни домакинства ще получат по 2 хил. паунда кредит, за да се разделят с дизеловите си автомобили, вижда се още от документа. В доклада се подчертава, че тези общности страдат от по-силно замърсяване отколкото по-богатите райони в Лондон.

Предложенията са в изпълнение на предизборното обещание на Ханда намали замърсяването, фокусирайки се върху ограничаването на вредните емисии от азотни оксиди, излъчвани от дизеловите автомобили, които формират около половината от британските продажби.

Лондон страда от едно от най-силните замърсявания в Европа, което води до почти 10 хил. преждевременни смъртни случая годишно, сочи проучване на Environmental Research Group към King’s College London. Миналия месец лошото качество на въздуха в града постигна рекордни стойности, когато студеното време без наличието на вятър остави емисиите да се носят над града.

Токсичното състояние на въздуха ни не ни оставя друг избор, освен да отървем града ни от най-замърсяващите превозни средства“, казва Кен в изявление по имейл, в което призовава британското правителство да преразгледа акцизната ставка върху автомобилите. Тя окуражава шофьорите да купуват дизелови автомобили.

Разходите за плана може да бъдат намалени от автомобилната индустрия, казва се в доклада, изготвен от Transport for London и Cambridge Economic Policy Associates. Документът очертава планове програмата да бъде разширена на национално ниво, таргетирайки най-замърсените градове.

Разходите за политиката ще бъдат компенсирани от намаление на икономическата цена на въздействието ѝ върху здравето, свързано с лошото качество на въздуха, казва се още в документа. Според King’s College здравните разходи струват на Лондон между 1,4 млрд. паунда и 3,7 млрд. паунда годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още