IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се насочва към първото място при глобалните продажби на електромобили

Разнообразните схеми за поощряване на покупката на електрически модели помага на европейския пазар за електромобили да се нареди на второ място в света след Китай

15:16 | 12.12.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Франция

Париж подкрепя политиките за насърчаване на електрическите автомобили и зарядните станции като начин за намаляване на въглеродните емисии и подкрепа на местната индустрия. Правителството трябва да стъпва внимателно заради мащабните демонстрации на „жълтите жилетки“, които започнаха заради данъка върху горивата. Протестиращите заявиха, че мерките ще навредят сериозно на работещите с ниска заплата, които не могат да си позволят нови превозни средства, още по-малко електрически. 

На постоянно растящия пазар на електромобили компактният модел Zoe на Renault SA се превърна в най-продаваното изцяло електрическо превозно средство до този момент във Франция с 43% пазарен дял, изпреварвайки Model 3 и Leaf на Nissan Motor Co.

С 35 000 бройки, продадени в Европа през първите девет месеца на годината, Zoe все още изостава далеч зад Model 3, който регистрира близо 63 000, по данни на BloombergNEF.

Великобритания

Вторият по големина пазар на автомобили в региона е потиснат от несигурността около Brexit, така че растежът на продажбите на електрически превозни средства облекчи до известна степен по-широкия спад. Продажбите на изцяло електрически автомобили в Кралството са се удвоили през ноември до 32 911 бройки. И все пак те възлизат на едва 1,5% от общия пазар.

Великобритания предлага безвъзмездни средства и отстъпки за чисти електрически превозни средства в размер на цели 3500 паунда след постепенното прекратяване на субсидиите за хибриди през миналата година. За да отговарят на условията, автомобилите трябва да могат да изминават 70 мили без да отделят вредни емисии.

Холандия

Малката европейска държава се радвам на особена потребителска симпатия по отношение на електрическите автомобили. Сега правителството планира да предостави данъчни облекчения поне през следващите пет години като начин за постигането на дългосрочната цел да изчисти своя национален автопарк от емисиите до 2050 г.

Засега холандската система представлява гореща комбинация от стимули, която включва освобождаване от пътни такси и много по-ниска данъчна ставка върху продажбите.

Местните власти също въведоха свои мерки. В Амстердам купувачите на електрически автомобили или ванове могат да получат до 5000 евро отстъпка при покупка.

Скандинавия

Докато Норвегия е на път да загуби короната си от Германия през тази година като най-големият пазар на автомобили с акумулаторни батерии в Европа, страните в региона все пак успяха да покажат, че Европа е готова за електромобилите, предлагайки едни от първите стимули и данъчни облекчения при покупка на такъв тип превозни средства.

Стимулите в Норвегия включват освобождаване от такси като мита, данък добавена стойност (ДДС) и годишен пътен данък, докато местните власти също предлагат безплатен паркинг, освобождаване от пътни такси и разрешават на електрическите автомобили да използват колективни транспортни ленти.

В Швеция купувачите на електрически автомобили получават бонус от близо 60 000 крони (6 300 долара) при покупка. Различните подходи на двете страни по отношение на стимулите се сблъскват с непредвидени последици, като някои шведи използват бонуса и след това прехвърлят своя нов автомобил в Норвегия, където субсидиите са по-щедри.

В Дания правителството на социалдемократите реши да отмени планираното покачване на данъка върху електрическите автомобили и увеличи данъчните облекчения за шофиране на електромобили до работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
Mechkata
преди 4 години
Защо да няма нужда, като вчера се появи новина, че София е 3тия град в света с най-мръсен въздух? И кой да ни измисли стимули ако не нашето правителство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 4 години
към момента не плащаш данък и може да зареждаш безплатно по моловете и по центъра ! ... и мисля че няма други, но и не е нужно на тоя етап стимула към тази нова технология да идва от нас....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
Липсва ми България в списъка...щеше да е интересно да видим какви механизми са измислили (никакви) за стимулиране закупуването и употребата на електроавтомобил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още