IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Volkswagen обмисля да влезе в бизнеса с летящи автомобили в Китай

Германската група извършва предпроектно проучване в тази област, изтъквайки значението на технологията за бъдещата мобилност

16:56 | 09.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Volkswagen AG извършва предпроектно проучване за започване на бизнес с летящи автомобили в Китай, съобщава Ройтерс, цитирайки най-големия автомобилен производител в Европа, който се присъединява към нарастващ брой компании, работещи в сферата на тази технология. 

Според автомобилната група вертикалната мобилност представлява следващата стъпка към бъдещето наред с технологиите за автономно шофиране.

„Поради това ние проучваме потенциални концепции и партньори, за да идентифицираме възможността за индустриализиране на този подход“, добавят от Volkswagen.

В интервю за Bloomberg главният изпълнителен директор на компанията Херберт Дийс и шефът на нейния бизнес в Китай Щефан Воленщайн заявиха, че Volkswagen цели да разработи безпилотен летателен апарат, който да бъде лицензиран, за да участва в „този бъдещ пазар“.

Китай е най-големият пазар на автомобили в света, който е отговорен и за голяма част от продажбите на Volkswagen през миналата година.

Редица компании, от стартъпи до големи традиционни автомобилни производители и технологични концерни, вече се състезават да разработят търговски летящи „роботаксита“, надявайки се да спечелят дял от бъдещия пазар, който Morgan Stenley изчислява, че може да нарасне до 1,5 трлн. долара до 2040 г.

Освен Volkswagen, компании като Airbus, американската Joby, германските Volocopter и Lilium, подкоремен от Daimler и Intel, също разработват или планират да работят по подобни технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още