IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler свива производството заради недостига на чипове

Компанията ще спре производството на автомобили през следващата седмица в германски и унгарски заводи

16:20 | 27.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Производителят на автомобили Daimler удължава намалените работни графици във фабриките на Mercedes-Benz в Германия и Унгария, тъй като глобалният недостиг на полупроводници продължава да оказва влияние върху сектора, предаде Automotive News.

Daimler ще спре производството през следващата седмица в германските си заводи в Бремен и Ращат и в Кечкемет в Унгария, съобщи германската информационна агенция (a) в петък.

Производството ще бъде намалено и в местния завод на автомобилния производител в Зинделфинген, Германия.

Над 12 хил. души работят в завода в Бремен, около 6500 в Ращат, около 4700 в Кечкемет и 25 хил. в Зинделфинген. C-класата и SUV GLC се произвеждат в Бремен, B-класата в Кечкемет и A-класата в Ращат. В Зинделфинген е производството на седана S-класа, E-класата и напълно електрическия седан EQS.

Производството в четирите завода беше спирано многократно през последните месеци поради проблеми с доставката на електронни чипове.

Очаква се производството на Зинделфинген да бъде най-слабо засегнато, тъй като Daimler се концентрира върху защитата на продукцията на моделите с висока печалба, които се сглобяват там.

Volkswagen също заяви тази седмица, че ще удължи съкращенията на производството в три германски завода през септември поради липса на чипове.

Заводът на автомобилния производител във Волфсбург, който произвежда хечбека Golf и други модели, ще работи само с една смяна на производствена линия до 5 септември. Заводите в Цвикау и Дрезден също ще работят с намален капацитет, каза говорител на компанията пред dpa.

Кризата с чиповете принуди и Volvo да спре работата на завода си в Гьотеборг за седмицата от 30 август до 3 септември.

Наскоро Stellantis трябваше да преустанови производството във френските автомобилни заводи в Рен и Сошо, а миналата седмица Ford беше принуден отново да намали производството си в завода в Кьолн поради недостиг на чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още