IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis може да съкрати още 1400 работни места във Франция през 2022 г.

Цифрите са до голяма степен в съответствие с предишните цикли на съкращения в рамките на производителя на Peugeot PSA Group

11:36 | 01.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилният производител Stellantis може да съкрати до 1400 работни места във Франция през тази година, тъй като продължава с опитите да се адаптира към променящата се индустрия, споделят пред Ройтерс източници от местни работнически организации ден преди ръководството и синдикатите да обсъдят заплащането и условията на заетост. 

Година след сформирането на втория по големина европейски автомобилен концерн след сливането между Fiat Chrysler Automobiles и PSA Group,  всяка дискусия за съкращения на работни места в дадена страна предизвиква вълнения сред работниците и в други държави, където Stellantis разполага с производствени мощности.

Само във Франция през миналата година компанията е съкратила 1380 работни места по взаимно съгласие, според документ, видян от Ройтерс.

Според източниците Stellantis възнамерява да съкрати подобен брой работници и през тази година.

„Разглежда се прилагането на същите мерки и за тази година“, посочват те, добавяйки: „Отново ще бъдат съкратени между 1300-1400 работни места“.

Тези цифри са до голяма степен в съответствие с предишните цикли на съкращения в рамките на производителя на Peugeot PSA Group, сега част от Stellantis.

В средата на месеца изпълнителният директор на Stellantis Карлос Таварес заяви, че забраната за превозни средства с двигатели с вътрешно горене, която ще влезе в сила през 2035 г. в Европа, означава, че производителите на автомобили трябва да започнат бързо да трансформират своите заводи и вериги на доставка.

„Бруталността на тази промяна създава социален риск“, категоричен е Таварес.

Той коментира и своето обещание да не затваря заводи:

„Като цяло държа на обещанията, които давам, но също така трябва да останем конкурентоспособни“. Той визира по-специално производствените разходи в Италия, които са „значително по-високи, понякога двойно повече, от тези в заводите в други европейски страни“, главно поради „прекомерните" цени на енергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още