IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разнообразието от модели стимулира търсенето на електромобили в САЩ

Появата на първите електрически пикапи представлява още един двигател за растежа на този пазарен сегмент

22:37 | 31.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американците са закупили с 21,3% по-малко леки автомобили през четвъртото тримесечие на 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г., като в същото време нарастват покупките на електрически превозни средства, съобщава Market Watch.

Въпреки че делът на електромобилите остава сравнително малък по отношение на националния автопарк на САЩ – под 3%, според статистиката на Министерството на финансите, тяхната популярност расте. През четвъртото тримесечие електромобилите представляват 4,5% от общите продажби на нови автомобили на най-големия автомобилен пазар по стойност на сделките. 

Основен двигател за растежа при електромобилите е голямото разнообразие от модели. Анализатори от Kelley Blue Book идентифицират най-малко 25 електрически модела с поне една продажба през четвъртото тримесечие. Сред тях Model Y на Tesla е най-продаван с общо 63 386 продажби за последното тримесечие. Последен е GMC Hummer EV с една продажба.

В периода октомври-декември се появиха на пазара и първите електрически пикапи. Общо 575 американци са избрали да закупят електрическия пикап на Rivian R1T. В същото време потребителите очакват дебюта на F-150 Lightning, електрическият флагман на Ford.

Tesla продължава да доминира на американския електромобилен пазар със 72-процентен дял от общите продажби. Но това не е всичко. Компанията изпреварва Audi, BMW, Lexus и Mercedes-Benz по популярност в сегмента на луксозните автомобили в САЩ за миналата година.

Хибридите остават по-популярни от изцяло електрическите автомобили

Хибридните превозни средства надминават по продажби електромобилите. През 2021 г. търсенето на хибриди нараства с 84% на годишна база, като Toyota е лидер с над половин милион продажби. Всъщност японският концерн успява да надмине General Motors като най-продавания автомобилен концерн в страната.

Toyota RAV4 Hybrid е най-популярният хибрид в Америка през четвъртото тримесечие с над 46 000 продажби.

Според изчисления на Wards Intelligence Toyota увеличава продажбите на своите обикновени хибриди, плъгин и водородни коли със 73% до 583 697 броя, като основният фактор тук все пак остават хибридите. GM продава по-малко от 25 хил. електрически превозни средства, тъй като се сблъска с мащабна сервизна акция, засягаща модела Bolt.

Въпреки доброто представяне потребителите продължават да изтъкват високите цени на електромобилите като основна спирачка пред това да предпочетат тези превозни средства пред коли с двигател с вътрешно горене. Друга причина е липсата на добре развита зарядна инфраструктура. И все пак, интересът към електромобилите никога не е бил по-голям. Въпреки пречките, близо половин милион купувачи са предпочели електрически автомобил през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още