IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla отлага разработката на обявения през 2020 г. компактен електромобил

Компанията не посочва кога може да възобнови операциите по т.нар. Model 2

14:13 | 31.01.22 г.
<p>
	Ръководителят на Tesla Илон Мъск. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Ръководителят на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. е спрял дейността по разработването на обявения още през 2020 г. компактен електромобил, който според медийните публикации ще бъде фокусиран върху европейските потребители. Това заяви главният изпълнителен директор на американския автомобилен концерн Илон Мъск, цитиран от Ройтерс.

„В момента не работим върху кола на цена от 25 хил. долара“, изтъкна Мъск по време на представянето на тримесечния отчет на компанията. „В някакъв момент ще го направим. Но имаме достатъчно модели в кошницата – твърде много честно казано", добави предприемачът. 

Според по-ранни медийни публикации Tesla готви т.нар. Model 2 за европейския пазар, който ще бъде най-малкият модел по размери в продуктовото портфолио на концерна. Спекулираше се, че въпросният електромобил ще се изгражда във фабриката на компанията близо до Берлин, Германия.

По думите на Мъск Тesla ще се съсредоточи през тази година върху увеличението на производствения капацитет на своите заводи в Остин, Тексас, и Грюнхайде. Компанията няма да пуска в продажба нови модели през 2022 г., като се очаква електрическият пикап Cybertruck да дебютира през следващата година.

„Важно е да започнем рампата на Остин и Берлин, за да гарантираме, че сме подготвени, когато ограниченията отслабнат, което ни позволява да увеличим общото производство по-бързо в бъдеще“, каза той.

„Фокусираме се върху старта на търговското производство на заводите в Остин и Берлин и върху доставките на автомобили за клиентите“, изтъкна Мъск.

В момента Tesla провежда тестово производство в своята фабрика в Грюнхайде, докато чака окончателно одобрение от местните власти. Очаква се Мъск да посети завода в средата на следващия месец. Той многократно критикува мудната бюрокрация в Германия и излишните регулаторни пречки, които забавиха въвеждането в експлоатация на съоръжението.

През 2021 г. продажбите на Tesla в Европа нараснаха със 72% до 168 421 броя, според данни на JATO Dynamics.

На европейския пазар Model 3 води по продажби както сред моделите на компанията, така и спрямо останалите конкурентни електромобили, със 140 421 продадени броя, което представлява 63-процентен ръст на годишна база.

Model Y, който Tesla започна да внася от Китай през юли, може да се похвали с 27 839 продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още