IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия може да предпочете метода на смяна на батерията пред презареждането ѝ

Ще се изготви политика и ще бъдат формулирани стандарти за тази технология, посочи индийският финансов министър Нирмала Ситараман

14:24 | 01.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;T. Narayan/Bloomberg</em></p>

Снимка: T. Narayan/Bloomberg

Индия планира да използва метода за смяна на батериите на електрическите автомобили вместо да развие мащабна зарядна инфраструктура, докато обмисля как да стимулира налагането на по-екологични превозни средства по своите пътища. Много от големите индийски градове оглавяват класациите за мръсен въздух, като страната търси начини да се справи с ефектите от човешката дейност, пише Bloomberg. 

„Имайки предвид ограниченията при пространство в градските райони относно изграждането на зарядни станции, ще бъде изготвена политика за смяна на батерии и ще бъдат формулирани стандарти за оперативна съвместимост“, каза финансовият министър Нирмала Ситараман без да навлиза в подробности.

Частният сектор ще бъде насърчаван да разработва „устойчиви и иновативни бизнес модели за батерии или за енергия като услуга“, с което ще се подобри цялостната ефективност на електромобилната екосистема, посочва тя.

Изваждането на изтощена батерия за електромобил и замяната ѝ с нова, за разлика от презареждането на същата батерия, все още е концепция, която е популярна най-вече в Китай.

Тази технология беше тествана от Tesla, но в крайна сметка беше изоставена за сметна на зарядните станции.

Все пак смяната на батериите има някои големи предимства, а именно бързината и удобството. Видеоклиповете в YouTube показват, че смяната на батериите се извършва за по-малко от 10 минути. Недостатъците на този метод включват високите разходи за пускане на услугата - изграждането на автоматизирана станция за смяна може да струва 10 пъти повече от създаването на бързозарядна станция, като цената на батериите също накланя везните към презареждането.

Но Индия, която изостава от други големи автомобилни пазари като Китай и Европа в налагането на екологични превозни средства, трябва да навакса бързо. Делът на електромобилите от общите продажби в страната възлизат на едва 1% срещу 30% в някои китайски градове. Оскъдната зарядна мрежа и високите цени – в страна, където средният годишен доход е под 2000 долара – възпрепятстват по-широкото навлизане на електромобилите.

„Политиката за смяна на батерии може да бъде голям стимул за всички стартиращи компании, които вече работят в това пространство“, изтъква Раджив Сингх, партньор в Deloitte India.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още