IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ferrari отчита по-голяма от очакваното печалба за четвъртото тримесечие

Концернът ще разкрие своята стратегия за преход към електрическа мобилност през юни

17:41 | 02.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Италианският производител на суперавтомобили Ferrari NV отчете по-добра от очакваното печалба за четвъртото тримесечие, подкрепен от силните доставки, съобщава Bloomberg.

Коригираната печалба на компанията преди лихви, данъци, обезценка и амортизация нараства до 398 млн. евро за последното тримесечие на 2021 г. Данните надхвърлят очакваните от анализатори 385 млн. евро. 

Доставките на Ferrari нарастват с 22 на сто на годишна база, като на всички пазари концернът отчита двуцифрен ръст. Основен двигател за растежа тук е търсенето на моделите от семейството F8, както и Ferrari Roma и SF90 Stradale.

Главният изпълнителен директор Бенедето Виня, който пое поста през септември, за първи път представи подробности за плановете на Ferrari за електрификация. Стратегията на компанията за преход към електрическа мобилност ще бъде подробно представена през юни.

Към момента Ferrari не планира да пусне изцяло електрически автомобил преди 2025 г., докато конкуренти като Porsche Automobil Holding SE предлага от 2019 г. електрическия Taycan.

Ferrari очаква коригираната нетна печалба да достигне 1,65-1,7 млрд. евро през тази година.

Приходите на концерна за четвъртото тримесечие възлизат на 1,17 млрд. евро, докато анализаторите очакваха 1,18 млрд. евро.

През миналия месец Ferrari започна да обновява организационната си структура и да наема мениджъри с опит в технологиите, докато Виня се опитва да набере инерция при електрификацията. Като част от промяната, компанията назначи Джанмария Фулгенци като директор по разработването на продуктите. Ернесто Ласаландра е нает от бившия работодател на Vigna STMicro като директор по изследвания и разработките. Силвия Габриели, която се присъединява към Ferrari през 2019 г. от Microsoft, е назначена за директор по въпросите за цифровите данни, за да ускори „процеса на цифрова трансформация в цялата компания, като гарантира повече процеси, управлявани от данни и фокусирани върху цифровите технологии“, изтъкват от Ferrari. 

В началото на ноември Ferrari повиши годишната си прогноза за печалбата след силен тримесечен отчет - първият, откакто беше назначен Виня. Концернът очаква годишна оперативна печалба от 1,52 млрд. евро, което представлява ръст спрямо предишните насоки за печалба от 1,45 до 1,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още