IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford, Hyundai и Suzuki са сред кандидатите за участие в схема от стимули в Индия

Индийското правителство ще предостави в рамките на пет години помощ от общо 3,5 млрд. долара за стимулиране на зелената мобилност

20:55 | 11.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Karen Dias/Bloomberg</em></p>

Снимка: Karen Dias/Bloomberg

Американският автопроизводител Ford Motor Co., японската Suzuki Motor Corp. и южнокорейският концерн Hyundai Motor са сред 20-те компании, които кандитатстват за стимули по нова правителствена схема в Индия в размер на 3,5 млрд. долара за насърчаване на превозните средства без емисии, съобщава Ройтерс. 

Индийското правителство одобри през 2021 г. план, който ще подкрепи автомобилния сектор за период от 5 години за увеличаване на производството на електромобили и водородни превозни средства, както и свързаните с тях компоненти.

Схемата е част от правителствения план на премиера Нарендра Моди да ограничи разходите по внос на горива и да намали замърсяването чрез насърчаване на местното производство на чисти превозни средства.

Министерството на тежката промишленост заяви, че е одобрило заявления за участие на 20 компании, сред които още изпъкват имената на Kia Motors, Tata Motors, Mahindra & Mahindra и Ola Electric.

Миналата година Ford реши да спре продажбата на автомобили в Индия, но запази своите две фабрики в страната. Автомобилният производител проучва възможността да използва една от тези фабрики като база за производство на електрически автомобили за износ.

От своя страна Tata Motors заяви, че се ангажира „да оформя автомобилния пейзаж на Индия с интелигентни и устойчиви решения за мобилност“.

Общо 115 автомобилни компании и производители на авточасти са кандидатствали за схемата за стимулиране. Правителството ще обяви окончателния списък на производителите на по-късна дата.

Стимулите ще варират от 8% до 18% от стойността на продажбите на превозните средства или компонентите и ще бъдат предоставени на компаниите, ако последните отговарят на определени условия като минимална инвестиция за пет години и 10% ръст на продажбите за всяка година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още