IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen планира първично публично предлагане на бранда Porsche

Компанията може да използва приходите от евентуално IPO за финансиране на своята стратегия за електрическа мобилност и цифрови софтуерни платформи

11:36 | 22.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Германската автомобилна група Volkswagen Group обяви, че планира да листне на борсата своята марка луксозни превозни средства Porsche. Най-големият производител на леки коли в Европа заяви, че е „в напреднали преговори за възможно първично публично предлагане (IPO) на Porsche AG". В момента се договарят условията на плана, като тепърва предстои да бъде взето окончателно решение от Управителния и Надзорния съвет, съобщава Handelsblatt. 

Volkswagen може да използва приходите от евентуално IPO за финансиране на своята стратегия за електрическа мобилност и цифрови софтуерни платформи.

Инвестиционната банка Stifel оценява Porsche AG на около 45 млрд. евро. Според финансовите кръгове Volkswagen иска да притежава до 49 процента от дъщерното дружество. В същото време плановете на групата предвиждат тя да запази мажоритарен дял.

„Разбира се, отчитаме големия интерес от страна на обществеността и пазарите. Решението за това (IPO) е единствено на Volkswagen Group“, посочи наскоро ръководителят на Porsche Оливер Блуме пред Handelsblatt.

Привилегированите акции на Volkswagen поскъпнаха с 8,5% след новината. Цената на книжата на Porsche SE, холдингова компания, водена от фамилиите Порше и Пиех, нарасна с около 10 процента. Чрез Porsche SE двете фамилии притежават 53 процента от акциите на Volkswagen Group.

Порше и Пиех имат възможност да продадат част от своя дял в групата и да вложат средствата в закупуването на акции от евентуалното листване на марката Porsche, с което те значително ще увеличат влиянието си в концерна за премиум автомобили.

Майкъл Дийн от Bloomberg Intelligence изчислява, че оценката на Porsche AG може да достигне 60-85 млрд. евро. Марката се възползва от високите маржове на своите модели и от факта, че вече се ангажира с електрификацията. „Евентуално първично публично предлагане на Porsche ще генерира значителна стойност за акционерите“, коментира Дийн.

Пред Automobilwoche от ноември Блуме заяви, че неговата компания печели от факта, че е част от групата на Volkswagen.

„Чувстваме се много комфортно във Volkswagen Group, можем да спечелим от синергията. Важното в този момент е да се съсредоточим върху трансформацията“, изтъква Блуме.

През февруари марката Porsche обяви, че ще се  стреми да електрифицира 80% от своята продуктова гама до края на десетилетието. Porsche ще инвестира над 15 млрд. евро в електрификация на своите автомобили за следващите 5 години. По-голямата част от тази сума – по 900 млн. евро на година, ще бъде похарчена за цифровизация на системите. Досега предвидената за това сума беше 800 млн. евро годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Повече от 45 млрд евро ще е.Като имам предвид ,че Ферари струва в момента 40 млрд $, а е доста по-малко от Порше като приходи и печалби.Изобщо няма да се учудя,ако Порше стигне 80-90 млрд $ капитализация като отделна компания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още