IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla отново повишава цените на Model 3 и Model Y в Китай и САЩ

След увеличението в Китай Model Y Long Range се предлага при цена от 375 900 юана, а Model 3 Performance за 367 900 юана

11:06 | 15.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. повиши цените на своите модели в Китай и САЩ за втори път за последните няколко дни, след като ръководителят на компанията Илон Мъск заяви, че американският електромобилен концерн се сблъсква със засилен инфлационен натиск. 

Ценовото повишение отразява поскъпването на основни суровини, които влизат в състава на електромобилите, като ситуацията е допълнително влошена заради продължаващата война в Украйна, която нарушава веригите на доставка, съобщава Ройтерс. В неделя Мъск заяви, че Tesla и неговата компания за космически технологии Space X трябва да се справят с ускоряващата се инфлация в лицето на поскъпващите суровини и логистични услуги.

Tesla увеличава цените на всичките си модели, достъпни на американския пазар, според данни на сайта на компанията. В Китай тя повишава цените на произведените на местно ниво Model 3 и Model Y с около 5%.

На 10 март компанията увеличи цените на предлаганите в САЩ Model Y и Model 3, версия Long Range, с по 1000 долара. В Китай концернът повиши цените на същите модели с по 10 хил. юана (1582,40 долара).

След последното увеличение в Китай Model Y Long Range сега се продава на цена от 375 900 юана (58 952,68 долара), което представлява ръст от 18 хил. юана спрямо 10 март.

Цената на Model 3 Performance сега е 367 900 юана (57 670 долара), като и тук повишението достига 18 хил. юана.

Покачващите се цени на никел, литий и други суровини заплашват да забавят прехода от двигатели с вътрешно горене към автомобили, захранвани с батерии. Именно батериите, които са най-скъпата част от електромобила, започнаха да поскъпват през последните месеци след няколко години на стабилен ценови спад. Това ще спъне по-широкото налагане на електрическата мобилност, смята Грегъри Милър, анализатор в Benchmark Mineral Intelligence.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още