IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche вдъхва увереност на инвеститорите за своето IPO след силна 2021 г.

Оперативният марж на германската марка луксозни коли нараства до 16,5%

14:24 | 15.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Оперативният марж на германската марка премиум автомобили Porsche AG нараства през 2021 г., с което вдъхна допълнително увереност сред инвеститорите и ръководството на Volkswagen Group за планираното първично публично предлагане на компанията, съобщава Automotive News Europe.

За миналата година Porsche отчете оперативен марж от 16,5% спрямо 15,4% през 2020 г. Това е значително повече от отчетения от марката Volkswagen марж за 2021 г. от 3,3 на сто.

Силното представяне на Porsche през миналата година осигурява положителен импулс за плановете на най-големия европейски производител на леки коли да листне своята луксозна марка автомобили през четвъртото тримесечие на 2022 г. 

Миналата седмица Volkswagen обяви, че очаква възстановяването на групата от коронавируса ще продължи с подобен темп и през тази година, като предупреди, че перспективите може да се влошат поради непредвидими последици около войната в Украйна.

Глобалните продажби на Porsche нараснаха с 11 процента през миналата година до 301 915 превозни средства, като това е първият път, когато марката прехвърля границата от 300 000 автомобила.

През 2021 г. Taycan успя за първи път да засенчи емблематичния 911 при продажбите, отчитайки 41 296 регистрации спрямо 38 464 за 911.

Финансовият директор на VW Group Арно Антлиц сподели, че успехът на електрическия автомобил Taycan показва, че електромобилите могат да осигурят рентабилност.

Автомобилният производител заяви, че очаква умерено по-високи световни продажби на леки автомобили през тази година, като същевременно изтъква, че доставките ще останат под нивата, наблюдавани преди пандемията.

Прогнозата предполага, че недостигът на полупроводници и поскъпването на суровините ще бъдат частично облечени.

Русия е ключов износител на множество ключови материали, в това число на никел и паладий, както и на стомана, докато способността на производителите да прехвърлят тежестта на по-високите цени върху потребителите остава ограничена.

Цените на автомобилите продължават да растат, тъй като недостигът на чипове все още притиска индустрията, съчетан със силното търсене на превозни средства. Прекъсванията, породени от руската инвазия в Украйна, допълнително задълбочават проблема.

Листването на Porsche е част от по-голямата реконструкция във VW. Групата цели да ускори електрификацията на своята продуктова гама, процес, който беше помрачен от появата на коронавируса.

Този месец компанията представи плановете за изграждане на нова фабрика на стойност 2,2 млрд. долара в близост до своята централа във Волфсбург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още