IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen ще строи до Валенсия още една фабрика за батерии

Групата ще инвестира общо 7 млрд. евро в производството на електромобили в Испания, като очаква финансова помощ от правителството

18:39 | 23.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Volkswagen избра терен близо до Валенсия, Испания, за своя планиран завод за батерийни клетки и ще инвестира 7 млрд. евро в производството на електромобили в страната, при условие че получи правителствена финансова подкрепа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на съобщение на концерна от Волфсбург. 

„Разполагаме с малко време“, посочват от Volkswagen, който има за цел да започне търговско производство в завода с капацитет от 40 гигаватчаса до 2026 г., което означава, че строителството трябва да стартира още тази година.

Испания, най-големият производител на автомобили в Европа след Германия, миналата седмица стартира тръжна процедура за около 3 млрд. евро за насърчаване на производството на електрически превозни средства, като Volkswagen и испанското му подразделение SEAT са сред участниците в търга. Победителите ще бъдат избрани тази година.

Автомобилните производители се надпреварват да изграждат заводи за батерии, за да подкрепят производството на електромобили, докато търсенето на тези превозни средства продължава да се ускорява.

Volkswagen си постави за цел да изгради шест големи фабрики за батерии в цяла Европа с партньори до края на десетилетието.

Първият завод на Northvolt в Швеция, в който Volkswagen държи 20-процентен дял, ще започне търговско производство по-късно тази година. Вторият завод в Залцгитер, Германия, ще бъде построен до 2025 г. в партньорство с китайската Gotion High-Tech, в която Volkswagen притежава 26%.

Заводът в Сагунто, Испания, ще се изгражда съвместно с няколко партньора. Списъкът с участниците все още не е финализиран и в него може да попаднат и други автомобилни концерни, споделя пред журналисти председателят на SEAT Уейн Грифитс.

Това ще бъде най-голямата инвестиция в индустриална инфраструктура на Испания, според автомобилната марка, която заяви, че очаква "значителна" държавна подкрепа.

В същото време стана ясно, че Volkswagen е успял да възобнови производството във фабриката си в Братислава, Словакия, след двудневно спиране поради недостига на чипове и ограниченията в доставките, причинени от войната в Украйна.

„От тази сутрин производството отново върви по график“, изтъква концернът, цитиран от Automotive News.

В този завод Volkswagen изгражда SUV автомобилите Touareg, Porsche Cayenne, Audi Q7 и Q8, както и VW Up, Seat Mii и Skoda Citigo.

Продължаващата руска инвазия в Украйна причини смущения в някои заводи за сглобяване на автомобили и накара компаниите да преустановят доставките за Русия, което засегна почти всички автомобилни производители в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още