IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай иска да разполага с 50 хил. водородни превозни средства до 2025 г.

За целта Пекин поглежда към свързаната инфраструктура в страните, които участват в мащабния инфраструктурен проект „Един пояс, един път“

17:57 | 25.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай планира да разполага с 50 хил. превозни средства с горивни водородни клетки по пътищата си до 2025 г., съгласно дългосрочния план за развитие на водородната индустрия в страната, публикуван в сряда, съобщава Nikkei Asia Review.

Планът, чийто хоризонт е 2035 г., позиционира водорода като важен елемент от националната енергийна система на Китай, който ще помогне на кабинета на президента Си Дзинпин да ограничи емисиите на въглероден диоксид и да постигне въглероден неутралитет до 2060 г. 

Китайските компании налагат водородните технологии, възприемайки ги от чуждестранните разработчици с помощта на съвместни предприятия. Toyota Motor Corp., основен привърженик на водорода, разполага с голяма експозиция спрямо Китай, един от основните пазари на японския концерн.

Новият план на Пекин има за цел да насърчи подобни партньорства, като същевременно проучва други възможности, като изграждане на инфраструктура в страните от инициативата „Един пояс, един път“.

Основните принципи на стратегията включват насърчаване на технологичните иновации, приоритизиране на безопасността, по-широка пазарна реализация и стартиране на пилотни проекти за стабилно развитие.

До 2025 г. Китай трябва да е изградил стабилна верига на доставки, свързана с водорода, което ще помогне на налагането на подобен вид превозни средства.  До 2035 г. Пекин очаква да са налице редица приложения в транспорта, както и при съхранението на енергия, производството на електроенергия и в промишлените сектори.

Друга цел на Пекин е да генерира 200 хил. тона зелен водород всяка година до 2025 г. В момента Китай произвежда около 33 млн. тона водород всяка година, но това не е зелен водород и се генерира с помощта на въглища или природен газ. Новата цел значително ще намали производството чрез газ, като се смята, че в момента страната произвежда само около 27 хил. тона зелен водород годишно. В Китай се изпълняват вече повече от 120 проекта за зелен водород.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още