IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглищата и ядрената енергия могат да намалят енергийната зависимост на ЕС от външни източници

Трябва да намалим зависимостта си от руските енергоизточници, беше коментирано по време на дискусия в ЕП

21:50 | 24.03.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Въглищата и ядрените централи могат да бъдат временно решение при намаляването на енергийната зависимост на ЕС от руските изкопаеми горива, коментира по време на дебати в Европейския парламент депутатът Маркус пипер (ЕНП). Според него това ще даде време за изграждане на инфраструктурата за водород и развитие на възобновяемите енергийни източници.

По време на дискусията беше изтъкната голямата зависимост на ЕС от руските енергоизточници, както и спекулата на енергийните пазари. Беше изтъкната нуждата от гарантиране на "ценова достъпност" на енергията, подготовката за следващия отоплителен сезон, както и намаляването на зависимостта от руския природен газ.

Някои оратори призоваха държавите от ЕС да намалят данъчното облагане на енергията и за разделянето на цените на електроенергията и газа.  Чуха се и предложения за въвеждането на допълнително данъчно облагане за енергийните компании, които получават неочаквани ползи от скока на цените.

Комисарят по въпросите на икономиката Валдис Домбровскис представи пред депутатите предложенията на ЕК за промени в газовия сектор, които бяха публикувани преди ден. Той посочи, че намаляването на зависимостта от газ може да стане чрез диверсификация (основно с доставки на втечнен природен газ), енергийна ефективност, ВЕИ и нови технологии, но призна и че ЕС не може да се откаже изцяло от природния газ.

"По-единни сме от всякога в противодействието срещу (руския президент Владимир - бел. ред) Путин и в подкрепа на украинския народ", каза комисарят.

Колкото до цената на природния газ, Домбровскис посочи, че страните от общността имат на разположение различни механизми за смекчаване на ефектите от нея, включително и облекчени процедури за допустимост на държавната помощ. Финансирането на мерките може да дойде от търговията с въглеродни емисии (ETS) - от януари 2021 година до февруари 2022 година страните от ЕС са получили 30 млрд. евро по тази схема.

"Действаме целенасочено, за да гарантираме своята енергийна сигурност и възможно най-бързо да намалим зависимостта си от руския газ", посочи френският министър по европейските въпроси Клеман Бон пред европейските депутати. Неговата страна е ротационен председател на ЕС и диверсификацията на енергийните доставки е един от приоритетите ѝ.

Той беше категоричен, че Европа в момента  е енергийно осигурена до края на зимата и следващите месеци, което е успокоително, но трябва да бъде ускорено намаляването на зависимостта от руските енергийни изкопаеми.

"Трябва да постигнем една Европа, независима от руските изкопаеми енергоизточници. Това е исторически избор, за да гарантираме своята енергийна независимост", допълни още френският министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
0pk
преди 2 години
Зелената сделка остава на заден план, когато иде реч за антируска реторика :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Спакойна, капейки и въглища и газ има, дишайте дълбоко! Еее, но пари за пPоcия няма да има, но то не може за всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
До Марс отдавна са звъннали, нали се води бог на войната, но и до Венера ще се допитат. Тя носи определени венерически оръжия. Както се казва, всичко за фротна, всичко за победата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Valentin13
преди 2 години
вчера четох, че Европата искала от Австралия въглища за да спре да купува от Русия. Австралия казала, че няма капацитет. Що не звъннат до Марс марсианците вероятно имат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още