IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Херберт Дийс: Volkswagen е готов да скъси дистанцията с Tesla още тази година

Отшумяването на недостига на полупроводници „развързва ръцете“ на германския концерн в битката му за първото място при продажбата на електромобили

21:50 | 28.06.22 г.
<p>
	Ръководителят на Volkswagen Group Херберт Дийс. <em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Ръководителят на Volkswagen Group Херберт Дийс. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Volkswagen Group очаква силна втора половина на годината и скъсяване на дистанцията с Tesla Inc. по отношение на продажбите на електромобили, тъй като облекченията при недостига на полупроводници започва да се отразява върху представянето на германската автомобилна група, съобщава Ройтерс, цитирайки Херберт Дийс, главен изпълнителен директор на Volkswagen. 

„Печелим повече от всякога“, изтъква германецът, добавяйки, че Volkswagen увеличава производствените обеми на електрически превозни средства, както и доставките им за основни пазари като Германия и Китай благодарение на облекчаването на недостига на чипове.

Това би трябвало да позволи на автопроизводителя да намали разликата с Tesla през тази година и да постигне целта си да стане пазарен лидер при електромобилите до 2025 г., ако се възползва от ситуацията. Дийс подчерта големите разходи, с които в момента се сблъсква воденият от Илон Мъск американски концерн по отношение на новите му производствени съоръжения в САЩ и Германия.

„Илон (Мъск) трябва да разшири едновременно две изключително сложни фабрики в Остин и Грюнхайде – както и да разшири производството в Шанхай. Това ще отнеме от силата му“, коментира Дийс.

Миналата седмица Мъск призна, че новите заводи на Tesla са на загуба от милиарди долари, тъй като прекъсванията във веригата за доставки и предизвикателствата при производството на батерийни клетки ограничават способността на компанията да увеличава производството.

Заводите на компанията в Германия и Тексас, които бяха открити по-рано тази година, са „гигантски пещи за пари", заяви главният изпълнителен директор на Tesla в интервю за клуба на собствениците на Tesla от 30 май, публикувано в сряда (22 юни).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още