IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската Next.e.Go излиза на борсата в Ню Йорк

Листването на производителя на електрически автомобили ще се осъществи чрез сливане със SPAC компания

19:17 | 28.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германският производител на компактни електрически автомобили Next.e.GO Mobile ще се листне на щатската борса в Ню Йорк чрез сливане с компания тип „празен чек“ (т. нар. SPAC - фирма за придобиване със специално предназначение), за да създаде компания, оценявана на 913 млн. долара, включително дълга, съобщава Bloomberg.

Сделката ще осигури на e.Go постъпления от около 285 млн. долара в случай, че инвеститорите не изкупят акциите си, сочи изявление от четвъртък, потвърждаваща по-ранна новина от Bloomberg News. Сумата включва 235 млн. долара от Athena Consumer Acquisition Corp. и 50 млн. дълг.

Постъпленията от сделката със SPAC ще бъдат използвани за финансиране на дейността и растежа. Очаква се строежът на второ производствено съоръжение на e.GO, разположено в Югоизточна Европа, да започне тази година, пише изданието.

Припомняме, че през 2021 г. правителството на България договори с германската компания изграждането на завод за електромобили в Ловеч. Според споразумението компанията ще инвестира в страната 140 млн. евро и ще разкрие 1000 работни места. През май тази година Next.e.GO подаде инвестиционно предложение към РИОСВ-Плевен за строежа на завода.

Очакваше се церемонията по първата копка на завода да се осъществи в средата на юли. Преди това плановете предвиждаха началото на строежа на съоръжението да започне през март 2022 г., но това беше отложено.

„Компаниите за електрически превозни средства първо стават публично търгувани, после решават къде да правят автомобили. Ние го правим по обратния начин“, заяви председателят на e.GO Али Везвай в интервю.

Сделката следва двугодишен период на бум и спад за SPAC компаниите. След като по-рано беше слабо ползвано средство за извеждане на компания на борсата без някои от препятствия в сравнение с традиционното първично публично предлагане (IPO), вписванията на световно ниво на компаниите „празен чек“ нараснаха над 5 пъти до 84 млрд. долара през 2020 г. и почти се удвоиха спрямо тази сума през миналата година, сочат данни на Bloomberg.

Засега през тази година само 15 млрд. долара са генерирани по този начин.

Сделките за сливане със SPAC компании са намалели рязко от общата сума от 115 млрд. долара миналата година до 15 млрд. долара от 1 януари насам, показват данните.

Структурата на SPAC сделките също се е променила, след като инвеститорите претърпяха загуби от частни пласирания на цена IPO, обикновено 10 долара на акция. Сделката с e.GO няма частна инвестиция в публично дружество (PIPE), разчитайки вместо това на дълг, за да я финансира.

Единственият модел на e.GO на пътя е e.wave.x – четириместно превозно средство подобно на Smart на Mercedes-Benz Group. e.wave.x струва най-малко 24 990 евро, докато Smart, който е и по-малък модел, се продава за 18 370 евро. e.GO, базирана в Аахен, Германия, за момента е доставила над 1000 автомобила.

Athena Consumer, основана от рисковия инвеститор Изабел Фрайдхайн, е привлякла 230 млн. долара в IPO-то си през октомври, заявявайки, че планира да инвестира в бизнеси, предлагащи технологични потребителски стоки и/или услуги.

Слятата компания ще се търгува на борсата в Ню Йорк под символа EGOX.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още