Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

РИОСВ-Плевен е получила инвестиционно предложение за завода на Next.e.GO в Ловеч

Бъдещата фабрика ще бъде разположена на площ от над 173 хил. кв. метра, от които над 17 хил. кв. метра са предвидени за паркинг зони

РИОСВ-Плевен е получила инвестиционно предложение за завода на Next.e.GO в Ловеч

Снимка: Investor Media Group

След като в продължение на месеци имаше известен застой около очаквания с нетърпение проект за изграждане на автомобилната фабрика край Ловеч, най-сетне има и конкретно раздвижване, след като инвеститорът е задействал входирането на част от нужните документи. 

В сряда от писмо на директора на РИОСВ  инж. Зорница Йоткова до кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова от 23 май 2022 г. стана ясно, че в Регионална инспекция по околната среда и водите - Плевен е постъпило инвестиционно предложение за „Изграждане и управление на иновативен завод за сглобяване на електрически автомобили “e.GO“. Като възложител е посочен  „НЕКСТ.Е.ГО.БЪЛГАРИЯ“ АД, Ловеч. 

Още по темата

Бъдещият завод ще се намира в имот, находящ се в „Индустриален парк БАЛКАН“, разположен в Северната промишлена зона на Ловеч. Площта на поземления имот на завода е 173 511 кв. метра. От тази площ около 17 250 кв. м. ще бъдат предвидени за паркинг зони за служители и посетители, за контролно-пропускателен пункт на камиони, паркинг за паркиране и товарене на готовите превозни средства, паркинг с логистично предназначение и тестово изпитание и др.

Investor.bg припомня, че церемонията по първата копка на завода се очаква да се осъществи в средата на юли, година след обявената инвестиция в размер на 140 млн. евро. Преди това плановете предвиждаха началото на строежа на съоръжението да започне през март 2022 г., но това беше отложено.

„Проектът върви по план, а датата за първа копка в средата на юли не означава, че има забавяне в общия график за изпълнение на проекта,” коментира арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на "Аутомотив Клъстер България" и ръководител на e.GO Mobile България.

Планът на германския концерн за България предвижда в края на 2023 г. заводът да е напълно оборудван и да се направят първите пробни електромобили. Пълномащабното производство ще започне през втората половина на 2024 г., когато ще бъдат възприети и новите стандарти, засягащи производството на автомобили в Европа.

Предвижда се в Ловеч да бъдат произвеждани моделите e.GO Life 70, e.GO Life Sport и e.GO Life Cross. Сред доставчиците на компоненти за първоначално вграждане на Next.e.GO са германски производители като Robert Bosch, Continental, ZF, Hella и др. Системата на задвижване е специално разработена от Bosch за e.GO Life, като се очаква нейният живот да надхвърли 20 години без необходимост от поддръжка. В допълнение поддръжката на автомобилите e.GO ще се извършва от обектите на Bosch Car Service, разположени във всеки по-голям град в страната.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
doba до: Demertsel
преди 1 месец
За да стане, требва да се строи :)
0
 
4
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Най-накрая една позитивна новина за централният север. Ако и магистралата до разклона плевен/ловеч стане до догодина, евала!
3
 
1
 
1
преди 1 месец
Рамадан Аталай към ПП: Обърахте го на джебчийство... разберете, не се краде така.

Още от Новини
Мексиканският стартъп Kavak се разширява в Турция и Латинска Америка