IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aston Martin очаква подобряване на финансите през второто полугодие

Прогнозата за положителен свободен паричен поток е факт на фона на по-голяма загуба за първите шест месеца

15:39 | 29.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Darren Staples/Bloomberg</em></p>

Снимка: Darren Staples/Bloomberg

Британската класика в автомобилите Aston Martin очаква финансите на компанията да се подобрят през втората половина на годината, след като кешът ѝ намаля с десетки милиони паундове по-рано през 2022 г. Това съобщи производителят, допълвайки, че облекчаването на проблемите по снабдителните вериги стимулира доставките.

Прогнозата за положителен свободен паричен поток е факт на фона на по-голяма загуба за първите шест месеца, белязани от проблеми с доставките и логистични забавяния, които бяха подсилени от блокадите в Китай, войната в Украйна и растящите разходи, предава Ройтерс.

По-рано този месец Aston Martin обяви нов кръг на набиране на капитал, в рамките на който Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия изпревари Mercedes-Benz, превръщайки се във втори по големина акционер след председателя Лорънс Строл. Средствата трябва да помогнат за подобряване на белязания от дългове баланс на компанията.

Строл се опитва да подобри маржовете на Aston Martin, както и конкурентността ѝ, за да заприлича повече на съперника си Ferrari. Британският автомобилостроител дори привлече бившия шеф на марката с кончето Амедео Фелиса за главен изпълнителен директор през май.

Aston Martin очаква да продаде повече коли през втората половина на 2022 г. на фона на облекчаването на някои пречки по веригата на доставките и ускоряване на производството на по-печеливши модели като луксозния SUV DBX707 и спортния модел V12 Vantage.

„Завършихме юни с над 350 (коли) DBX707, планирани за доставка през второто тримесечие, които още чакат последни части, консумират десетки милиони кеш и временно ограничават нашата способност да отговорим на силното търсене, които имаме“, каза Строл.

„Вече сме започнали да доставяме тези коли през юли и очакваме още подобряване на веригата на доставки, докато се придвижваме през второто полугодие, подкрепяйки изпълнението на нашите цели за цялата година“, добави той.

Фирмата столетница, известна и с това, че е предпочитаната марка за придвижване на Джеймс Бонд, отчете загуба преди данъците от 285,4 млн. паунда (347,99 млн. долара) за шестте месеца до края на юни. За сравнение, година по-рано налице беше загуба от 90,7 млн. паунда.

Акциите на компанията, търгувани в Лондон, поскъпнаха с 0,5% минути след 12:30 ч. От началото на годината обаче те изтриват 65% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още