IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съоснователят на Airbnb Гебиа влиза в Борда на Tesla

41-годишният милиардер е отказал да получава възнаграждение до юли 2023 г. 

09:55 | 29.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Съоснователят на Airbnb Гебиа. Снимка: Bloomberg
Съоснователят на Airbnb Гебиа. Снимка: Bloomberg

Пионерът на пазара на електромобили Tesla Inc съобщи, че съоснователят на Airbnb Inc Джоузеф Гебиа се е присъединил към Борда на производителя, като по този начин се е отказал от намаляването на броя на директорите в най-високо оценявания производител на автомобили в света.

През юни Tesla заяви, че планира да има само седем места в борда след напускането на съоснователя на Oracle Inc Лари Елисън през август, което предизвика критики от страна на акционерите за липсата на независими членове на борда.

През юли SOC Investment Group подаде жалба до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC), в която се посочва, че планът на Tesla (за намаляване на директорите) не отговаря на "постановлението за съгласие" със SEC от 2018 г., което включва наличието на две независими места в борда.

Това споразумение бе сключено заради туит на главния изпълнителен директор Илон Мъск за свалянето на Tesla от борсата. Елисън, самоопределящ се като близък приятел на Мъск, беше назначен от Tesla през декември 2018 г., за да спази споразумението.

Гебиа, американски милиардер, дизайнер и интернет предприемач, се присъединява към Tesla, след като през юли заяви, че ще поеме консултантска роля в Airbnb, оттегляйки се от дейността си на пълен работен ден.  „Поздравления за невероятната компания Airbnb“, написа Мъск в Twitter по това време.

През 2018 г. Гебиа похвали опита на Мъск да свали Tesla от борсата като „майсторски ход" в текстови съобщения, които бяха разкрити по-рано тази година като част от продължаващото съдебно дело на акционерите. Мъск отговори: „Гадно е да си публичен“. 

Някои експерти се съмняват дали милиардерът ще допринесе за разнообразието в борда на Tesla. „Това звучи като още от същото. По-скоро още от братята на Мъск, отколкото някой нов и различен", казва пред Ройтерс Джон Кофе, професор и директор на Центъра за корпоративно управление в Колумбийския университет.

41-годишният Гебиа се е отказал от всички права за парично възнаграждение и се е съгласил да не получава никакви възнаграждения, базирани на акции, до юли 2023 г., заяви Tesla в регулаторни документи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още