IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правосъдното министерство в САЩ разследва Tesla заради Autopilot

Действията на американските прокурори са свързани с подозрения, че компанията е подвела потребителите относно възможностите на системата за подпомагане на водача

10:34 | 27.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американски прокурори разследват Tesla Inc. заради подозрения, че производителят на електромобили е подвел потребителите относно възможностите на своята система за подпомагане на водача Autopilot, съобщава Bloomberg, цитирайки източник, запознат с темата.

Офисите на Министерството на правосъдието във Вашингтон и Сан Франциско проучват изявленията на компанията и нейните ръководители относно способността на автомобилите Tesla да бъдат управлявани без намесата на водача.

Tesla е изправена пред все по-засилен контрол от страна на американските регулатори относно безопасността на автоматизираните си системи за шофиране, като се готви за първия си съдебен процес през февруари заради смъртен случай на водач, свързан с употребата на Autopilot.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ проучва функцията и изисква отговори от компанията за това как извършва мониторинг на системата и по какъв начин следи за ангажираността на водача, както и използването на камерите в електромобилите.

Проверката на Министерството на правосъдието продължава и може да не доведе до повдигане на обвинения. Разследването е започнало миналата година, изтъква източникът.

Междувременно функцията остава важна част от маркетинговата стратегия на компанията и се използва в кампаниите за привличане на клиенти.

През август главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск написа в Twitter, че цената на напълно автономна система за електромобил на компанията ще се повиши до 15 хил. долара за Северна Америка, като увеличението ще влезе в сила от 5 септември. Междувременно департаментът за моторни превозни средства на Калифорния обвинява Tesla, че е подвела потребителите за функциите, рекламирани като Autopilot и напълно автономна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още