IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на BYD расте с 350%, след като компанията победи Tesla в Китай

Продажбите на изцяло електрически и плъгин хибриди на BYD се увеличават с 250% през първите девет месеца на годината до 1,2 млн. броя

17:09 | 28.10.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нетната печалба за третото тримесечие на най-големия производител на електрически превозни средства в Китай BYD е нараснала с 350% спрямо предходната година, подпомогната от по-широката гама от продукти и силните продажби, които помогнаха на компанията да победи Tesla на най-големия автомобилен пазар в света, съобщава Ройтерс.

Нетната печалба на BYD за периода юли-септември достига 5,72 млрд. юана (788,75 млн. долара), докато тази за първите девет месеца се е увеличила с 281% до 9,31 млрд. юана (1,28 млрд долара), обяви компанията в регулаторна декларация.

Резултатът е в съответствие с прогнозата, публикувана от BYD миналата седмица.

След като премахна бензиновите превозни средства от своя продуктов микс тази година, BYD, по-ефективно от всеки друг автомобилен производител, успя да се възползва от набора от стимули за покупка на електрически автомобили на Пекин и местните китайски власти.

Компанията, в която Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет държи 19%, е успяла значително да намали разходите на фона на силните продажби в сравнение с други електромобилни производители.

Общите продажби на BYD, отнасящи се за изцяло електрически и плъгин хибридни коли, се увеличават с 250% през първите девет месеца на годината до 1,2 млн. броя, с което надхвърля 110-процентния ръст за целия електромобилен сегмент. За сравнение, Tesla успя да продаде над 318 000 електромобила в Китай за същия период.

Освен всичко друго BYD е и един от най-големите производители на електромобилни батерии в света. През юли компанията се изкачи на второ място в международна класация на разработчиците на батерии по отношение на доставения капацитет, изпреварвайки южнокорейската LG Energy Solution. BYD е успяла да достави батерии в размер на 6,4 гигаватчаса (ГВтч) през юли, като изостава единствено от своя местен конкурент Contemporary Amperex Technology Co., която е продала батерии с общ капацитет от 13,3 ГВтч.

Китай остава лидер при обемите на продажби на електромобили, като през септември в страната бяха продадени рекордните 611 хил. превозни средства, което представлява ръст от 83% на годишна база. През този месец BYD за първи път успява да достави повече от 200 хил. автомобила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Теслата си е тесла!!! Таблет на колела. Най-лошият начин да си похарчиш парите. Плащаш пари като за луксозна кола, а получаваш *** на колела. А 3ката е и ужасно грозна. BYD са много сериозни коли и ще стават още по-добри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Победили Тесла в Китай? А разлика между яблоки и круши правите? Все едно когда производител на вентилатори прадал повече бройки от производител на климатици и ето значит что победил го! Ой, ой, ето харошая шутка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Р?мператоръ
преди 1 година
Тая компанийка си я набелязах дори още преди чичикът да е чувал за нея, трябваше да си купя малко тогава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още