IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota готви за Китай малък електромобил с батерии на BYD

Моделът bZ3 трябваше да бъде представен на автомобилното изложение в Пекин през април, но събитието беше отменено поради новите коронавирусни огнища

22:13 | 24.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Toyota Motor Corp. ще пусне в продажба малък електрически седан, който ще се захранва с батерии на китайския концерн BYD Co. и ще се произвежда и продава в Китай, съобщава Ройтерс.

Японският автомобилен производител обяви, че колата ще се казва Toyota bZ3, но не уточнява кога превозното средство ще се появи в шоурумите. 

Това е вторият модел от новата серия Beyond Zero (bZ) от електрически превозни средства на Toyota, която беше разкритикувана от активисти и зелени инвеститори, че твърде бавно възприема технологията на електрическа мобилност.

Toyota планираше да представи bZ3, който използва по-малко обемните Blade батерии на BYD, на автомобилното изложение в Пекин през април, но събитието беше отменено поради новите коронавирусни огнища, споделят източници, запознати с плановете на компанията. 

bZ3 е разработен съвместно от Toyota и BYD, съобщи Toyota в понеделник.

Миналата седмица Toyota се отказа от своята цел за производство на 9,7 млн. автомобила през 2022 г. и призна, че няма да успее да постигне това поради недостига на полупроводници. Сега компанията проучва каква да бъде корекцията в тази цел. През фискалната година, приключила в края на март 2021 г., Toyota произведе 8,18 млн. превозни средства, а през следващата фискална година – 8,56 млн. броя.

Toyota също преразгледа производствения си план и миналата година. През октомври 2021 г. концернът намали прогнозата си с 3%, което представлява спад от 300 хил. превозни средства, спрямо предишния план, поради недостига на полупроводници и разпространението на коронавируса в Югоизточна Азия. Планът беше преразгледан отново в посока надолу през януари 2022 г., информира производителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още