IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инженери от завода в Шанхай ще помагат на Tesla да увеличи капацитета във Фримонт

Около 200 души от Китай ще се отправят към калифорнийската гигафабрика по задачи, чието изпълнение ще продължи поне три месеца

11:44 | 01.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. изпраща инженери и производствен персонал от своята наскоро обновена фабрика в Шанхай, които да помогнат с разширяването на завода на американския електромобилен концерн във Фримонт, Калифорния, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с темата.

Компанията, ръководена от милиардера Илон Мъск, ще изпрати инженери по автоматизация и контрол, които ще се включат в дейността по разширяване на производствения капацитет на съоръжението в Калифорния, където се сглобяват Model S, X, 3 и Y.

Около 200 души от Китай ще се отправят към Фримонт по задачи, чието изпълнение ще продължи поне три месеца, добавя един от източниците. Първите работници ще пристигнат в завода още този месец.

Tesla достави рекордните 83 135 автомобила в Китай през септември след увеличаване на капацитета на своя завод в Шанхай. Модернизацията на съоръжението, първият производствен център на Tesla извън САЩ, отне около пет седмици, включително поддръжката на машините и подобренията, извършени от инженери по автоматизация и контрол. Това помогна да се удвои годишният капацитет на фабриката до около 1 млн. превозни средства, съобщи Bloomberg по-рано. За сравнение, гигафабриката във Фримонт е с капацитет от 650 хил. електромобила годишно.

Увеличеното производство съкрати времето за доставка до клиентите в Китай до между една и четири седмици, след като по-рано тази година то бе нараснало до рекордните 22 седмици, според сайта на компанията.

Миналата седмица Tesla намали цените на своите електромобили, за да привлече повече купувачи в лицето на по-силната конкуренция от китайски производители като BYD Co., която също се разширява в световен мащаб.

За сравнение, клиентите, които сега поръчват Model Y в САЩ, трябва да изчакат доставката до април 2023 г., показва сайтът на Tesla. В своя отчет за доставките за третото тримесечие компанията цитира предизвикателствата при логистиката и веригата на доставки.

Tesla достави 343 830 автомобила по света през последното тримесечие и се стреми да постигне 50% среден годишен ръст при продажбите. През първото полугодие концернът откри фабрики в Тексас и Германия, за да подкрепи своите стремежи.

„Тъй като нашите производствени обеми продължават да растат, става все по-предизвикателно да осигурим капацитет за превоз на превозни средства и на разумна цена през тези пикови логистични седмици“, посочва автомобилният производител миналия месец.

От години Tesla доставя големи партиди превозни средства към края на всяко тримесечие, практика, от която Мъск се опита да се разграничи, като локализира производството във всички основни пазари в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още