IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите разходи накараха Aston Martin да понижи прогнозата за печалбата

В същото време компанията повиши целта за целогодишните доставки до 6200-6600 броя спрямо около 6000 автомобила по-рано

12:58 | 02.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британският производител на луксозни автомобили Aston Martin предупреди, че по-високите разходи относно глобалната верига на доставки и логистичните предизвикателства ще свият неговия марж. В тази връзка концернът понижи прогнозата си за обема на доставките за фискалната година, съобщава Ройтерс.

Aston Martin обяви, че проблемите също ще имат "по-продължително" въздействие върху оборотния капитал в сравнение с предишни прогнози. Компанията понижи перспективата си за маржа на печалбата до растеж от около 100-300 базисни пункта от приблизително 350 до 450 пункта преди това.

Производителите на автомобили в световен мащаб остават засегнати от проблемите с недостига на полупроводници и други части, като дефицитът се задълбочи след нахлуването на Русия в Украйна.

„Въпреки че (проблемът с веригата на доставки) създаде краткосрочни въздействия върху нашето представяне, аз съм уверен, че с действията, които предприемаме, ще излезем от годината в по-силна позиция, за да постигнем целите си за 2023 г. и след това“, заяви главният изпълнителен директор Амедео Фелиса.

Листнатата на Лондонската фондова борса компания очаква да достави между 6200 и 6600 превозни средства през 2022 г., което е ръст спрямо предходната прогноза от около 6000 автомобила.

През август Aston Martin обяви нов кръг на набиране на капитал, в рамките на който Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия изпревари Mercedes-Benz, превръщайки се във втори по големина акционер след председателя Лорънс Строл. Средствата трябва да помогнат за подобряване на белязания от дългове баланс на компанията.

Строл се опитва да подобри маржовете на Aston Martin, както и конкурентността ѝ, за да заприлича повече на съперника си Ferrari. Британският автомобилостроител привлече бившия шеф на италианската марка Амедео Фелиса за главен изпълнителен директор през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още