IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните продажби помагат на Bentley да запише над 100% ръст на печалбата

Глобалните продажби на компанията се увеличават с 3 на сто до над 11 хил. броя през първите девет месеца на годината

11:55 | 02.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британският производител на луксозни автомобили Bentley обяви в сряда, че оперативната му печалба за първите девет месеца на годината се е увеличила над два пъти, тъй като глобалната икономическа несигурност не успява да намали интереса на клиентите към нишови модели автомобили.

Звеното на германската автомобилна група Volkswagen AG отчете оперативна печалба за първите три тримесечия на 2022 г. от 575 млн. евро в сравнение с 275 млн. евро през същия период на миналата година, съобщава Ройтерс.

Bentley посочва, че глобалните ѝ продажби са се увеличили с 3% до 11 316 броя, докато приходите нарастват с 28% до 2,49 млрд. евро от 1,95 млрд. година по-рано.

„Въпреки че Bentley продължава да се сблъсква с предизвикателствата, пред които е изправена на глобалния пазар, този последен набор от финансови данни показва силни резултати в повечето региони“, изтъква главният изпълнителен директор Адриан Холмарк.

Според компанията продажбите в Европа са нараснали с 18 на сто и са се увеличили със 17% в Азиатско-тихоокеанския регион през първите девет месеца. Доставките в Северна и Южна Америка са се увеличили със 7% за разглеждания период.

През първите месеци на годината продажбите на Bentley в Китай бяха засегнати от замразяването на производствената дейност в някои гъстонаселени места поради коронавирусните ограничения. „Кризите, с които се сблъскахме покрай COVID-19, полупроводниците и сега трагедията в Украйна, не помрачиха желанието на клиентите да инвестират в луксозни стоки, както и в Bentley“, посочва Холмарк пред Ройтерс. „Наистина се справяме добре“, добавя той.

Последните данни са предхождани от исторически силната за компанията 2021 г., след като пандемичните ограничения помогнаха на по-заможните потребители да натрупат доходи, които впоследствие инвестираха в луксозни автомобили на ключови пазари като Китай и САЩ.

Според Холмарк при липса на проблеми във веригите на доставка компанията може да произведе около 15 хил. превозни средства тази година в сравнение с 14 659 броя за 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още