IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът за ЕС стимулира автомобилното производство във Великобритания през октомври

Общо 69 524 коли са били произведени в Обединеното кралство, което е повече спрямо същия месец на 2021 г., но по-малко с 48% спрямо нивата през 2019 г.

13:57 | 25.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производството на автомобили във Великобритания нараства със 7,4% през октомври на годишна база, като износът на премиум и специализирани модели, най-вече за Европейския съюз (ЕС), остава основен двигател на автомобилостроенето, съобщава Automotive News Europe, цитирайки данни на Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT).

Според информацията 69 524 коли са били произведени в Обединеното кралство през октомври. Въпреки че обемите надхвърлят тези от септември, те изостават с 48% от нивата, отчетени през октомври 2019 г.

SMMT заяви, че производителите на автомобили в страната остават засегнати от глобалния недостиг на чипове и проблемите с веригата на доставки.

„Връщането към растеж на производството на автомобили в Обединеното кралство през октомври е добре дошло – въпреки че производството остава значително под нивата отпреди пандемията на фона на турбуленцията при доставките на компоненти“, изтъква главният изпълнителен директор на SMMT Майк Хоус. „Възстановяването на сектора през 2023 г. е приоритет, като се имат предвид работните места, износът и икономическият принос на автомобилната индустрия“, добавя той.

SMMT посочва, че голяма част от продукцията през миналия месец, около 81 на сто, е насочена към износ, главно към ЕС, и в по-малък обем към страни като САЩ, Австралия и Турция.

Британските автомобилни заводи са произвели рекордните 61 339 изцяло електрически превозни средства от началото на годината до края на октомври, което е ръст от 16% спрямо същия период на 2021 г.

През миналата година британското производство на автомобили се понижи до най-ниското си ниво от 1956 г., най-вече поради тежестта на глобалния недостиг на полупроводници. Тогава SMMT заяви, че производството в страната е спаднало с 6,7% до 859 575 превозни средства спрямо 2020 г. и с 34% в сравнение с 2019 г.

В зората на пандемията правителството на страната прие регламент, който ще забрани продажбата на нови конвенционални коли от 2030 г., като същевременно предложи 1 млрд. паунда за стимулиране на производството на батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още