IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заряден хъб за електромобили ще захранва мрежата във Великобритания

Проектът Energy Superhub Oxford струва 41 млн. паунда и ще включва 42 бързи зарядни устройства и две големи батерии за съхранение на енергия

09:28 | 05.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Energy Superhub Oxford</em></p>

Снимка: Energy Superhub Oxford

Електромобилна зарядна станция с капацитет да захранва стотици коли на ден, оборудвана с две батерии, които могат да изпращат енергия към електроснабдителната мрежа на Великобритания, ще бъде въведена в експлоатация в Оксфорд, съобщава Bloomberg.

Проектът, известен като Energy Superhub Oxford, включва 42 бързи зарядни устройства в паркинг зоната Redbridge Park and Ride. Зарядният хъб подчертава амбициите на Великобритания да разшири бързо своята зарядна инфраструктура и да разположи големите батерии за съхранение на енергия, за да постигне целите си за намаляване на въглеродните емисии. 

Изграждането на съоръжението струва 41 млн. паунда (50 млн. долара), като разработчикът е Pivot Power, подразделение на Electricite de France SA. Системата включва 12 супербързи зарядни устройства за Tesla, 2-мегаватова ванадиева поточна батерия на Invinity Energy Systems Plc и 50-мегаватова литиево-йонна батерия на Wartsila Oyj. Това е най-голямото обединяване на тези две технологии за съхранение на енергия и може да служи като пример за изграждане на нов капацитет.

„Наистина трябва да ускорим целия този план“, споделя Мат Алън, главен изпълнителен директор на Pivot Power. „Нашият модел за суперхъб ще бъде ключова част от това ускорение“, добавя той.

Електрическите превозни средства съставляват 14% от регистрациите на автомобили в Обединеното кралство през първите пет месеца на годината, което е почти два пъти повече спрямо данните от година по-рано. Някои от зарядните устройства ще могат да осигурят 483 километра пробег за електрическа кола само за 20 минути.

Зарядната станция се включва директно в мрежата чрез над 6 километра подземен кабел. Тя разполага с достатъчно капацитет за добавяне на още зарядни устройства в бъдеще, потенциално за електрифициране на автобусите на Оксфорд.

Една ключова пречка пред по-бързото налагане на електрическите превозни средства е липсата на достъп до захранване. Местните електроснабдителни мрежи са балансирани и не винаги могат да покрият търсенето на нов голям източник на търсене, като електромобилите.

Зарядната станция в Оксфорд ще се свърже директно с по-голямата мрежа на National Grid, която се простира в цялата страна.

Батериите могат да помогнат за увеличаване на количеството енергия, идваща от възобновяеми източници, като се зареждат, когато слънчевата и вятърната енергия са в изобилие, и след това се разреждат, когато има голямо търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още