IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen е близо до сделка със Siemens за продажба на дял в Electrify America

Трансакцията ще оцени бизнеса за зареждане на електрически превозни средства на повече от 2 млрд. долара

11:39 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Volkswagen AG е близо до продажбата на миноритарен дял в своя бизнес за зареждане на електрически превозни средства в САЩ на звено на технологичната компания Siemens AG - сделка, която би оценила Electrify America LLC на повече от 2 млрд. долара, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати с дискусиите.

Продажбата на дял в Electrify America ще генерира допълнително финансиране като част от план за увеличаване на броя на зарядните станциите, с които звеното на Volkswagen оперира в САЩ и части от Канада. Предвижда се броят на станциите да нарасне на 1800 до 2026 г.

Очаква се сделката да бъде обявена още във вторник, при условие че преговорите не се провалят. 

Базираната в Германия Siemens ще осъществи трансакцията чрез своето подразделение Siemens Financial Services, казват източниците. Сделката ще подкрепи съществуващите операции на Siemens в сектора за зареждане на електромобили. През август компанията заяви, че планира да разшири производствените си операции в САЩ като част от своя план за производство на над 1 милион електромобилни зарядни устройства за този пазар през следващите четири години.

В САЩ Siemens произвежда оборудване за зареждане на автобуси, камиони и тежкотоварни електрически превозни средства в завода си в Уендъл, Северна Каролина. Освен това концернът развива операции, фокусирани върху електрическата мобилност в Тексас, Калифорния, Южна Каролина и Джорджия.

Залогът на Siemens за зарядната инфраструктура е подкрепен и от силния ръст на продажбите на електромобили в САЩ за 2021 г. Въпреки това делът на тези превозни средства остава сравнително малък на американския пазар, подчертавайки предизвикателствата, пред които е изправена индустрията на електромобилното зареждане.

Анализ на консултантската фирма AlixPartners за 2020 г. показва, че на една средностатистическа станция за бързо зареждане ще ѝ трябват 20 до 25 години, за да изплати първоначалната си инвестиция.

Electrify America планира да инвестира 2 млрд. долара за разширяването си през следващите години, подкрепена от инвестицията на Siemens.

Volkswagen създава Electrify America през 2016 г. като част от усилията си да се ангажира с електрификацията на портфолиото и да прекъсне връзката със скандала „Дизелгейт“, който коства на концерна милиарди долари глоби.

Редица страни и регулатори по света притискат традиционните автопроизводители да прекратят производството на автомобили, задвижвани чрез изкопаеми горива, в полза на електрическите. Успехът на някои електромобилни компании, водени от Tesla Inc., стимулира търсенето и финансирането за по-бързо внедряване на зарядни станции. Масовото налагане на превозни средства с чиста енергия зависи от това дали шофьорите са уверени, че могат бързо да заредят автомобилите си по време на път.

Tesla управлява една от най-големите зарядни мрежи в световен мащаб, но устройствата ѝ са достъпни само за собствениците на нейни електромобили. През ноември концернът започна да отваря инфраструктурата си за превозни средства, различни от Tesla, в някои части от Европа, включително във Франция, Нидерландия, Великобритания и Норвегия, за да насърчи по-широкото приемане на тази технология.

Супербързите зарядни станции на Tesla позволяват на потребителите да зареждат своите коли за 15 минути, осигурявайки им пробег от 320 км. От своя страна Electrify America казва, че нейната технология за зареждане е най-бързата на пазара към април 2019 г.

Компаниите за комунални услуги и правителствата също се стремят да разширят мрежите от зарядни станции. Организацията Electric Highway Coalition, чиито членове включват Duke Energy Corp. и American Electric Power Co., се стреми да изгради зарядна  мрежа, обхващаща голяма част от големи части от САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още