IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis минава на нова търговска схема в Европа от юли 2023 г.

Марките на компанията, които предлагат леки автомобили, ще влязат в новата дистрибуторска структура от 1 януари 2024 г.

10:02 | 26.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският производител на автомобили Stellantis ще реорганизира мрежата си от европейски дилъри през юли следващата година, като започне от Австрия, Белгия, Люксембург и Нидерландия, съобщава Ройтерс.

„Останалата част от Европа постепенно ще последва прилагането на новата дистрибуторска схема“, информира групата, създадена след сливането между Fiat Chrysler и френската PSA в началото на миналата година.

Като част от усилията си да намали разходите и да подкрепи инвестициите за електрификация, Stellantis обяви още през 2021 г., че ще прекрати всички текущи договори за продажба и услуги с европейските дилъри за всичките 14 марки, които притежава, от юни 2023 г.

Планът е да се премине към „агенционен модел“, при който производителите на автомобили поемат по-голям контрол върху продажбите на дребно и цените на моделите, докато дилърите се фокусират върху доставките и обслужването, като вече не действат като посредник пред клиента.

Уве Хохгешурц, главен оперативен директор на Stellantis за зоната „Разширена Европа“, заяви, че групата иска да насърчи „устойчив“ модел на дистрибуция, като всички заинтересовани страни ще се възползват от него.

Stellantis каза, че е провела сравнителна икономическа симулация, показваща, че при новия планиран модел на дистрибуция дилърите ще се радват на „поне еквивалентна доходност“ и намалено излагане на рискове.

Говорител на компанията каза, че марките на Stellantis, предлагащи леки автомобили, ще влязат в новата дистрибуторска структура от 1 януари 2024 г.

Междувременно компанията продължава да се бори с логистичните проблеми, които помрачават индустрията в региона. Stellantis сега използва изоставено летище в източната част на Франция, за да съхранява новопроизведените автомобили, които са готови за доставка, но не могат да бъдат изпратени или съхранявани във фабриката на концерна в Сошо поради безпрецедентни логистични проблеми.

Докато няколко хиляди новопроизведени коли чакат да бъдат изпратени до купувачите от завода в Сошо, където се сглобяват моделите Peugeot 3008 и 5008, Stellantis предприе нестандартна мярка, като реши да използва бившето военно летище Malbouhans, за да съхранява там временно автомобилите.

Stellantis потвърди проблемите с логистиката, без да уточни броя на превозните средства, които чакат да бъдат превозени, тъй като цифрите се променят постоянно. Логистичните проблеми засягат цялата автомобилна индустрия, като компанията работи, за да намери решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 26.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още